Főoldal > EGÉSZSÉG > Nincs többé kínos izzadság!

Nincs többé kínos izzadság!

életvitelizzadásizzadásgátlóvízháztartás
0

Írta: and

Miért izzadunk? Az izzadás a bőr verejtékmirigyeinek működése, amelyek szabályozzák a testhőmérsékletet és méregtelenítik a szervezetet. Testünkből normál körülmények között naponta kb. fél liter folyadék távozik, ám hőségben akár 6 liter vizet is veszíthetünk. A túlzott mértékű verejtékezés, azaz a hiperhidrózis a világon kb. 170 millió embert érint, és független bármilyen külső körülménytől. Az erős […]

Miért izzadunk?

Az izzadás a bőr verejtékmirigyeinek működése, amelyek szabályozzák a testhőmérsékletet és méregtelenítik a szervezetet. Testünkből normál körülmények között naponta kb. fél liter folyadék távozik, ám hőségben akár 6 liter vizet is veszíthetünk. A túlzott mértékű verejtékezés, azaz a hiperhidrózis a világon kb. 170 millió embert érint, és független bármilyen külső körülménytől. Az erős izzadás ugyanakkor különféle betegségek kísérő tünete is lehet, mint pl. a pajzsmirigy vagy az anyagcsere működésének zavarai, a hormonális változások, illetve kiválthatják pszichés problémák, és egyes embereknél a hiperhidrózis genetikailag determinált. Sportolás vagy egyéb fizikai terhelés esetén a verejtékezésnél nem csupán folyadék, ám ásványi sók is távoznak a szervezetből (ami az izzadtság sós ízét okozza), ezért kiemelten fontos – különösen hőség idején – a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás.

izz2.jpg ()A nők másképp működnek

A női testnek kevesebb a víztartalma, így a nők jóval kisebb mértékben izzadnak, mint a férfiak, ám magasabb hőmérséklet esetén vízháztartásuk sokkal rövidebb idő alatt felborulhat, így náluk magasabb a kiszáradás kockázata. A tesztoszteron nevű férfihormon jelentősen befolyásolja a belső elválasztású mirigyek termelődését, ezért izzadnak gyorsabban a férfiak. A nőknél jellemzőbb a hónaljban jelentkező izzadtság, míg a férfiak inkább a talpukon és a tenyerükön izzadnak.

Tudtad, hogy a férfiak hónaljának egyik illatanyaga az androsztenon, ami egyes nőknél vágykeltő hatású is lehet?

Változtass életviteli szokásaidon

A testszag intenzitását több tényező is befolyásolja, a férfiakra általában erősebb testszagok jellemzőek. A normál mértékű izzadás 99%-a víz és szagtalan, ám ha ideges vagy, a stressz hatására fokozódik a verejtékmirigyek termelődése, így elterjednek a baktériumok a hónalj alatt, ami kellemetlen szagokat eredményezhet.

A túlsúly is hajlamosíthat erős izzadásra, így a tünetek csökkentése érdekében mozogj rendszeresen, valamint zuhanyozz váltott hideg-meleg vízzel, ami a lábizzadás ellen is kiváló. Iktass az étrendbe minél több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, kerüld a túlzottan sós, fűszeres ételeket, az alkoholt, a kávét és a dohányzást.

A nyári sminkeléshez bőven elegendő egy vízálló szemceruza és spirál, a forróságban pedig tartózkodj az intenzív parfümhasználattól.

Wellness Cafe tipp:
Ha erősen izzadsz, 2 héten keresztül igyál naponta 1 liter zsálya teát. Forrázz le 1 liter vízzel 3 evőkanál zsályalevelet, hagyd ázni 10 percig, majd szűrd le. Reggel ¼ liter főzetet fogyassz el langyosan, a maradékot napközben.

izz3.jpg ()Válassz bőrkímélő megoldásokat

Kellemetlen szagok különösen a hónaljban keletkeznek, ám ezen a testfelületen a bőr rendkívül érzékeny. Keress olyan készítményeket, amelyek természetesek, és nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, illatanyagokat, tartósítószereket. A hagyományos izzadásgátlókban lévő antibakteriális anyagok gátolják a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását, és semlegesítik a nem kívánt testszagot.

Az antitranszpiráns hatással rendelkező, 24 vagy 48 órás tartós védelmet nyújtó deók és stiftek nem csupán a kellemetlen testszagot fedik el, ám az izzadás mértékét is szabályozzák. Használatuk előtt tisztítsd meg alaposan a bőrödet, és töröld szárazra, ám kerüld a túlzott dörzsölést, hisz könnyen megsértheted a bőrödet. Este lassul a vérkeringés, és csökken a verejtékmirigyek természetes aktivitása, így célszerű lefekvés előtt bekenned az érintett bőrfelületet.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Így győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X