Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség, miért hullik a hajam?

Segítség, miért hullik a hajam?

betegséghajhajhullástünet
0

Írta: and

Telogén effluvium Ez a fogalom, bár bonyolultnak tűnik, mégis egyszerű dolgot takar. Mégpedig egy általános hajhullást, mely főleg terhesség, műtét után, hirtelen súlyveszteség, vagy extrém stressz során lép fel Különösen akkor szembetűnő a jelenség, mikor hajmosás, fésülködés után meglátod a kádban a rengeteg kihullott hajat. Mi a teendő? Terhesség vagy műtét után általában megszűnik a […]

Telogén effluvium

Ez a fogalom, bár bonyolultnak tűnik, mégis egyszerű dolgot takar. Mégpedig egy általános hajhullást, mely főleg terhesség, műtét után, hirtelen súlyveszteség, vagy extrém stressz során lép fel Különösen akkor szembetűnő a jelenség, mikor hajmosás, fésülködés után meglátod a kádban a rengeteg kihullott hajat.

Mi a teendő?

Terhesség vagy műtét után általában megszűnik a folyamat, ha viszont hosszabb ideig fennáll a jelenség, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki speciális kúra-javaslattal segíthet megállítani a hajveszteséget. Amit te tehetsz, az az, hogy változtatsz az életstílusodon. A folyamatos stresszt kezeld relaxációval, meditációval, illetve ne akarj azonnal megszabadulni a felesleges kilóktól, mert annak ilyen kellemetlen következményei lehetnek.

Örökletes hajhullás

Ha apukád vagy anyukád is szenved a hajhullástól, nagyobb az esélye, hogy te sem úszod meg. A hajhullások nagy része visszavezethető genetikai okokra, így érdemes szétnézned kicsit a felmenőid között, ki veszített az évek folyamán ékes hajkoronájából. A haj elvékonyodása és fokozatos elhullása már a korai 20-as években is felütheti a fejét

Mi a teendő?

Ismét érdemes bőrgyógyászt felkeresned, aki megállapítja, hogy genetikai vagy más problémák húzódnak meg a hajhullásod mögött. Ha genetikai okokat állapít meg, akkor valószínű minoxidilt fog javasolni, mellyel naponta kétszer kell kezelned a fejbőröd.

haj2.jpg ()

Hipotiroidizmus

Több millió ember, különösen a nők szenvednek tiroxin-alultermelésben.  Ez az a  pajzsmirigy által termelt hormon, mely többek közt az anyagcseréért is felelős. Hiánya súlynövekedést, fáradékonyságot, depressziót, dekoncentráltságot okoz, de a köröm, a bőr és a haj is megsínyli.

Mi a teendő?

Mindenekelőtt egy vérvizsgálatot csináltass, mely kimutatja, hogyan is áll a tiroxin-szinted. Ha kimutatják, hogy valóban ez áll a hajhullás és egyéb problémák hátterében, az orvos ennek megfelelő készítményt fog felírni.

Lupus

A Lupus egy krónikus autoimmun betegség, mely extrém kimerültséggel, fejfájással, szájfekéllyel, lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal, étvágytalansággal jár együtt, és sok esetben hajhullás is tapasztalható. Ha ezeket a tüneteket veszed észre magadon, mindenképp keress fel egy reumatológust, mivel a lupus-ban szenvedő alanyok legnagyobb része nő.

Mi a teendő?

A reumatológus megvizsgálja, hogy az ízületek, szövetek be vannak-e gyulladva, valamint vérvételt is csinál. Ha kimutatják, hogy a hajhullást a lupus okozza, akkor az orvos felír ennek megfelelő készítményt. Ha a hajhullás mellett kiütések is fellelhetőek a fejbőrön, akkor bőrgyógyászt is érdemes felkeresni, aki speciális krémet fog felírni a pörsenésekre.

Vashiányos vérszegénység

Azoknál a nőknél, akiknek erős a menstruációjuk, vagy vasban szegény ételeket fogyasztanak, igen gyakori eme betegség kialakulása. A vashiány elsősorban extrém fáradtsággal, gyengeséggel és sápadt bőrrel jár együtt, de sokszor tapasztalható fejfájás, koncentrációzavar, kihűlt kezek és hajhullás is.

Mi a teendő?

A vashiányt az előzőekkel ellentétben könnyebb orvosolni. Ha a doktor vashiányt állapít meg, ideje, hogy áttérj a vasban gazdag ételek beiktatására, úgymint borjú, hal, leveles zöldségek, müzli és bab fogyasztására. A vas mellett legyengült immunrendszeredet érdemes C-vitaminnal felturbóznod.

Policisztás ovárium szindróma

A probléma több nőt érint, mint gondolnád. A gondok már egészen fiatalon, 10 év körül kezdődnek, mely során a szervezet túl sok férfihormont termel, mely a petefészek elváltozását okozza. Mindemellett számos más tünettel is felütheti a fejét, például az arcszőrzet megerősödése, pattanások kialakulása, ciszták a petefészekben, valamint a hajhullás.

Mi a teendő?

Az orvos egy vérvétel alkalmával meg tudja állapítani, hogy valóban ez okozza-e a probléma gyökerét. Az orvos ekkor felírja a megfelelő készítményt, mely lehet fogamzásgátló tabletta. Ha nem szedsz fogamzásgátlót, ez lehet más olyan készítmény is, mely megakadályozza a férfihormon további túltermelődését.

haj3.jpg ()Fejbőr problémák

Ha nem megfelelő a fejbőröd állapota, az bizony gyakran vezethet hajhulláshoz. Ilyen bőrprobléma lehet például a seborheás dermatitis, (más néven zsíros korpa), pikkelysömör vagy gombás fertőzés.

Mi a teendő?

A bőrgyógyász meg tudja állapítani, hogy pontosan milyen bőrbetegségben szenvedsz, és ennek megfelelő sampont fog ajánlani.

Alopecia areata

Szintén egy autoimmun rendellenességgel állunk szemben, melynek egyik kellemetlen tünete a hajhullás. Ez gyakran kerek, sima foltokban jelentkezik a fejbőrön, de a szemöldökön és a lábakon is jelentkezhet a szőrritkulás.

Mi a teendő?

Miután megállapították, hogy ez a betegség áll a probléma hátterében, az orvos intrelezionális korikoszteroidot tartalmazó készítménnyel (ez lehet injekció) fog javasolni a probléma megszüntetésére.

Túl sok készítmény

Bár elhisszük, hogy mindig a legjobb formádban akarsz tündökölni, és a hajadra is nagy gondot fordítasz, de túlzásba sem érdemes esni. A sok hajmosás, a lakkban, a hajfestékben és egyéb készítményekben található kemikáliák szintén okozhatnak hajhullást.

Mi a teendő?

A hajszárítót sem kell a legmelegebbre állítani, elég a közepes erősség, és a hajvasalók használatát is minimalizáld. Hajfestésnél maximum két árnyalattal változtass az eredeti színhez képest. A túl drasztikus színváltozás ugyanis egyben több vegyi anyagot is jelent, nem beszélve a hajlakk és egyéb más termékek túlzott használatáról.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

Jó lenne lefogyni?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X