Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket edd vérszegénység esetén!

Ezeket edd vérszegénység esetén!

egészségételgyümölcstáplálkozásvasvashiányvérvérszegénység
0

Írta:

Gyakori betegség, mégis sokan vannak, akik csak legyintenek rá, mondván, úgysincs komolyabb tünete. Pedig súlyos következményei is lehetnek, mint például szívritmuszavar, idegrendszeri károsodások, illetve állapotos nőknél a magzatot is veszélyeztetheti. Ilyenkor általában gyógyszeres kezelést szoktak javasolni az orvosok, de helyes táplálkozással is sokat tehetsz az egészségedért.

 

Mikor beszélünk vérszegénységről?

A betegség egy olyan állapot, amikor a vörösvértestek, illetve a bennük található hemoglobin a normális szint alá esik, amit egyszerű vérvizsgálattal ki lehet mutatni. Leggyakrabban vashiánnyal párosul, mivel ha e nyomelem raktárai kiürülnek, akkor kevesebb vörösvérsejt képződik. Kúraszerű gyógyszeres kezeléssel, valamint speciális táplálkozással orvosolható, vagy akár meg is szűntethető ez az állapotot, attól függően, milyen súlyos fokozatú a vérszegénység.

Fiatal nőknél, terhes kismamáknál fordul elő leginkább, főleg, ha vegetáriánusok, ezért nekik fokozottabban kell ügyelniük a változatos, vasban gazdag étrendre.

Vérszegénység tünetei:

  • sápadtság
  • fáradékonyság
  • gyakori szédülés
  • csökkent ellenállóképesség a betegségekkel szemben
  • koncentrálóképesség hiánya

Állati, vagy a növényi eredetű élelmiszert fogyasszak?

A vashiányos vérszegénységgel küzdőknek elsődleges feladata, hogy növeljék a vaskészletüket. Rossz hír a vegetáriánus étrend követőinek, hogy a növényi eredetű táplálékok esetében ez a nyomelem sokkal kevésbé képes felszívódni – csupán 1%-ban, mint az állati társainál – ahol akár 30%-ban. Tehát téves az az elképzelés, hogy ha sok spenótot, céklát, vagy a ribizlit eszünk, akkor segíthetünk az állapotunkon. Hogy mit tegyél? Természetesen nem kell lemondanod ezekről a finomságokról, viszont ügyelj arra, hogy mellé mindig fogyassz kevés húst is, mivel az állati eredetű táplálékok segítik az előbbiek vasfelszívódását.

vas1.jpg ()Hetente minimum egyszer ajánlott, hogy a tányérodon legyen hal is, mely mellé köretnek válassz hüvelyes zöldségeket.

Megnövekedett vitaminszükséglet

C-vitamin

Bizonyára tudod, hogy mennyire fontos a C- vitamin bevitele, viszont ha te is küzdesz a vérszegénységgel, akkor mindenképp növeld az ebben gazdag ételek fogyasztását, mivel segíti a vas felszívódását. Egy tanulmányban bebizonyították, hogy az aszkorbinsav akár háromszorosára is megnövelheti az anyag beépülését, így serkenti a vörösvértestek képzését is. Állapotos és szoptató nőknek ezért gyakran szoktak javasolni a kiegészítő C-vitamin bevitelt, annak ellenére, hogy az anyatej nagy mennyiségben tartalmazza.

B12-vitamin

A vészes vérszegénység fő okozója a B12- vitamin hiánya, mely nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez. Ami fontos, hogy ezt a szervezet kizárólag állati eredetű tápanyagokból tudja felvenni, ezért ez gyakran a vegetáriánusok betegsége. Tejtermékek és tojás fogyasztásával helyreállítható a normális szint, viszont akik ezeket is megvonják maguktól, nekik mindenképp szükséges a B12-vitamin kiegészítő szedése. Sajnos a bioboltok gyógyírként gyakran árulnak erjesztett szójaterméket ilyen esetekre, viszont bennük csak minimális mértékben található meg ez az anyag.

Ezeket kerüld!

Vannak olyan magas fehérjetartalmú zöldségfélék, melyek gátolják a vas felszívódását, mint például a szója, a diófélék, valamint a burgonya. Ugyanez igaz még a gabonafélékre, valamint az oxálsav tartalmú ételekre is (sóska, rebarbara), mivel oldhatatlan vasvegyületté alakulnak. A főzelékeket és a zöldséges mártásokat,ha lehet, ne sűrítsd liszttel, inkább turmixold össze a hozzávalókat, így elkerülheted, hogy az értékes nyomelemek kárba vesszenek.

Italok tekintetében csökkentsd minimálisra a kávé és a teák fogyasztását, ezek helyett kortyolgass C-vitaminban gazdag gyümölcs- és zöldségleveket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X