Főoldal > EGÉSZSÉG > A világ 6 legegészségesebb fűszere

A világ 6 legegészségesebb fűszere

chilliegészségesfahéjfűszergyömbérkurkumarozmaringzsálya
0

Írta:

Lássuk vajon melyek a legegészségesebbek és melyik mire jó!

 

1. Zsálya

Amivel párosíthatod: kása, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, dió
Amin segít: védi a memóriát, enyhíti a torokfájást

Kutatások szerint egy pohár zsálya tea kortyolgatása jót tesz a fájó toroknak, de az Alzheimer-kór korai időszakában is hatékony, mert képes megakadályozni az agyban az acetylcholine lebontását, amely a memória és a tanulás egyik kulcsenzime. Egy másik tanulmány szerint azok a tanulók, akik kapszula formájában szedtek zsályát, sokkal eredményesebben teljesítettek a memória teszteken és a lelkiállapotuk is jobb volt.

2. Rozmaring

Amivel párosíthatod: paradicsom, citrusfélék, méz, fokhagyma, hagyma, chili paprika
Amin segít: fokozza a szellemi képességet, elpusztítja az ételekben található baktériumokat

Az ókori görög írástudók rozmaring nyakláncot viseltek, mert úgy gondolták, hogy segíti őket a tanulásban – és egy tanulmány szerint azok, akik rozmaring illat mellett teljesítettek memória és éberségi tesztet, valóban jobbak voltak. A rozmaringot előszeretettel használták és használják ma is húsok pácolásához, ez nem véletlen: a rozmaring sav és más antioxidáns összetevők megölik a baktériumokat és védik a húst a romlástól – így tovább marad egészséges. Egy másik tanulmány úgy találta, hogy a marhahúshoz rozmaring kivonatot téve, segít megakadályozni a heterociklikus aminok képződését, amely a húsok grillezése és sülése közben szabadul fel és rákkeltő hatású.

3. Kurkuma

Amivel párosíthatod: citrusfélék, fokhagyma, a curry por összetevői, mint a koriander és a kömény
Amin segít: csillapítja a gyulladást, gátolja a daganatok kialakulását

Indiában kurkuma pépet használnak a sebgyógyításra, tea formájában pedig a megfázás és légzőszervi problémákra fogyasztják. A modern gyógyászatban ízületi fájdalmakra, sérülések és foggal kapcsolatos problémák esetén alkalmazzák, de használható szívbetegségek, cukorbetegség és Alzheimer-kór esetén is.
Kutatók szerint a főként a bél-, prosztata- és mellrák esetén hatásos, előzetes vizsgálatok szerint gátolja a tumoros sejtek növekedését és azon enzimek működését, amelyek a rákot okozó anyagokat aktiválják.

fuszerek2.jpg ()

4. Chili paprika

Amivel párosíthatod: gyömbér, csokoládé, bab, marhahús
Amin segít: javítja az anyagcserét

Kutatások szerint a benne található kapszaicin – a csípősségét adó összetevő – gyorsítja az anyagcserét és fokozza a zsírégetést, de nem ajánlatos a hosszútávú fogyókúra részévé tenni. Friss kutatások szerint a kapszaicin csökkenti a fekélyek kialakulását, mert fokozza a gyomor sejtjeinek ellenállását a fekélyt okozó baktériumokkal szemben és segíti a szívet a “rossz” koleszterinnel (LDL) szemben, nehogy érelzáródást okozó formává alakuljon át.

5. Gyömbér

Amivel párosíthatod: szója szósz, citrusfélék, chili paprika, fokhagyma
Amin segít: csillapítja a torokfájást, enyhíti az ízületi fájdalmat

Hagyományosan megfázásra és gyomorbajokra használják, de magas gyulladáscsökkentő összetevőinek köszönhetően a kutatók nagy jövőt jósolnak neki a daganatos betegségek és az ízületi fájdalom legyőzésében is. Egy tanulmány szerint, aki gyömbér kapszulát vett be 11 napon keresztül, annál 25 százalékkal kevesebb izomfájdalom jelentkezett, amikor testedzést végzett, mint azoknál, akik placebót szedtek. Egy másik kutatás a gyömbérinjekciót a térd ízületi gyulladására találta hatékonynak. Egy harmadik szerint pedig az émelygés hatásos fegyvere, amelyet a reggeli rosszullétek, kemoterápia, vagy műtétek után éreznek a betegek.

6. Fahéj

Amivel párosíthatod: szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors, csokoládé, gyümölcsök, dió
Amin segít: stabilizálja a vércukorszintet

Már az ókori görögök és rómaiak is használták az étvágy fokozására és emésztési zavarokra. Néhány kutatás rámutatott: ha egy teáskanálnyi fahéjat az ételhez adunk, kordában tarthatjuk a vércukorszintet, amely segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy csökkenjenek az evés utáni vércukorszint-kiugrások.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X