Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Munkanélküli lettem! – szakértői szemmel

Segítség! Munkanélküli lettem! – szakértői szemmel

munkanélküliségpszichoterápia
0

Írta: and

Küzdj meg a krízissel! Az állás elvesztése krízishelyzet. Lelkileg kritikus állapotba kerül az emberek többsége, és fájdalmasan éli meg munkahelyének elvesztését. Azt, hogy ki milyen mértékben éli át a veszteségélményt, függ az illető érzékenységétől és a körülményektől. Lehet, hogy az állás elvesztése váratlanul ér, így sokkot okozhat, de az is előfordulhat, hogy kiszámítható, bár elkerülhetetlen […]

Küzdj meg a krízissel!

Az állás elvesztése krízishelyzet. Lelkileg kritikus állapotba kerül az emberek többsége, és fájdalmasan éli meg munkahelyének elvesztését. Azt, hogy ki milyen mértékben éli át a veszteségélményt, függ az illető érzékenységétől és a körülményektől. Lehet, hogy az állás elvesztése váratlanul ér, így sokkot okozhat, de az is előfordulhat, hogy kiszámítható, bár elkerülhetetlen eseményt jelent az életedben. Akkor is nehéz helyzetbe kerülhetsz, ha életedben először veszíted el az állásodat, mert még nem rendelkezel megfelelő álláskeresési stratégiával. Az sem mindegy, hogy hány év munkaviszony után, milyen életkorban, milyen képzettséggel veszíted el az állásodat. Ha az állásvesztés váratlan, és más szempontból sem túl szerencsések a körülményeid (pl: párkapcsolati konfliktusod van, egyedül neveled a gyermekedet), az anyagi biztonság megingásának hatására még nehezebb élethelyzetbe kerülhetsz.

0017566_1.jpg ()

A veszteség a változás nyitánya lehet!

Mivel munkánk mindennapi életünk fontos része, nemcsak hétköznapjaink ritmusát befolyásolja, hanem önmagunkról kialakított képünket is - a szakértők szerint önmeghatározásunk részévé válik. Ezért állásunk elveszítése olyan veszteségélmény, melynek feldolgozása a gyászéhoz hasonlatos. Ne ess kétségbe, ha a következő hangulatváltozásokat tapasztalod munkanélküliség idején: először a tagadás, majd a harag a jellemző érzés, amelyet lehangoltság, szorongás, elbizonytalanodás követ. Később, egy érzelmileg nehezebb időszak után a beletörődés fázisa következik. Ha feldolgoztad állásod elvesztését, beletörődtél a megváltoztathatatlanba, már érik is az új állás lehetősége fantáziádban és indulhat az aktív álláskeresés. A megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodás egészséges személyiség esetében kb. 6 hétig tart. Ha továbbra is úgy érzed, hogy nem tudsz kilépni ebből a lehangolt állapotból, vedd igénybe pszichológus szakember segítségét.

A szakértő tippjei

A hat hónapig tartó sikertelen álláskeresés egyre mélyülő apátiát, elbizonytalanodást okozhat a szakemberek szerint, ezért, ha lehetséges, igyekezz elhelyezkedni. A statisztikai adatok szerint, manapság fél évig állás nélkül lenni, egyáltalán nem meglepő! Ne feledd: nyáron, illetve a karácsonyi, év eleji időszakban nehezebb munkát találni. A tavasz és kora ősz az álláskeresés idénye!

  • Önmagad hibáztatása helyett, próbáld a helyzetedet objektíven értékelni, és amennyire lehet elfogadni, miközben aktívan állást keresel.  
  • Beszélgess olyan ismerősökkel, akik hozzád hasonló helyzetben vannak vagy voltak.
  • Vedd fel a kapcsolatot a területileg illetékes munkaügyi központtal a munkanélküli segély, az álláslehetőség és az esetleges átképzés miatt.
  • Az internetes álláskeresés mellett fektess nagy hangsúlyt a személyes kapcsolataidra.  Minél több ember tudjon róla, hogy állást keresel. A statisztikák szerint az állások közel kétharmadát személyes kapcsolatok felhasználásával töltik be.
  • Próbáld rugalmasan értékelni a lehetőségeket. Ha már több mint 1 éve vagy munka nélkül, gondold át, hogy érdemes-e bizonyos pozícióhoz vagy jövedelemhez ragaszkodnod. Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy rövid ideig tartó munkanélküliség esetén az első álláslehetőséget el kell fogadnod. Tedd fel magadnak a kérdést: vajon az ajánlott munkahelyen képes vagy-e eltölteni napi 8-10 órát?
  • A munkanélküliség ideje alatt is éld tartalmasan a napjaidat: járj emberek közé, képezd magad szakmailag, sportolj, hódolj a hobbidnak stb. Egy okos időbeosztás segíteni fog a nehéz időszak átvészelésében. 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X