Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyomasztó stresszhelyzet nyaralás alatt?

Nyomasztó stresszhelyzet nyaralás alatt?

nyárnyaralásstresszhelyzet
0

Írta:

Önismerettel a nyaralás is könnyebbAmi az egyik embernek kikapcsolódás, az a másiknak esetleg kellemetlenség, feszültség forrása. Ezért nem árt, ha rendelkezünk némi önismerettel, mielőtt belevágnánk a nyári programokba – elemzi a helyzetet dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.   Aki a csendes, múzeumlátogatós, olvasgatós nyaralásokat szereti, nem biztos, hogy jól érzi magát, ha belevág egy ibizai […]

Önismerettel a nyaralás is könnyebb

Ami az egyik embernek kikapcsolódás, az a másiknak esetleg kellemetlenség, feszültség forrása. Ezért nem árt, ha rendelkezünk némi önismerettel, mielőtt belevágnánk a nyári programokba – elemzi a helyzetet dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.   Aki a csendes, múzeumlátogatós, olvasgatós nyaralásokat szereti, nem biztos, hogy jól érzi magát, ha belevág egy ibizai bulizásba. Van, akinek teljesen természetesnek tűnik ez a fajta önelemző képesség, de sokaknál mindenképpen fejlesztésre szorul. Gondoljuk bele, mennyi mindentől kímélhetjük meg magunkat, ha legalább saját magunk ismerete nem okoz gondot. Az önismeret fejlesztésére egyéni és csoport terápiák keretében is lehetőség van, de nyaralás előtti tűzoltásnak elég, ha csak az ezzel kapcsolatos kérdéseket tesszük föl magunknak:

  • Társaságban, családdal vagy egyedül szeretnék menni?
  • Kalandot keresek vagy pihenést?
  • Forró tengerparton szeretnék feküdni vagy a hűvösebb hegyekben túrázni?
  • Idegen tájra vágyom, vagy itthon tudok igazán kikapcsolódni?
  • Ha legalább ennyit tisztázunk magunkban, már könnyebb kijelölni az uticélt.

Búsongó magyarok

A magyar népről már korábban is azt mondták, hogy hajlamosak sokáig cipelni a pszichés terheiket, és a jelenlegi gazdasági, politikai helyzet sem javított ezen a képen. Gyakran a családok olyan mértékben sérültek, hogy szinte törvényszerű a következő generáció károsodása, a pesszimizmusra, depresszióra való hajlam. A nyári időszakban nyilván sokakat megvisel, hogy nem tudnak külföldön üdülni, vagy hogy egyáltalán nincs pénz az utazásra. Holott itthon, akár a Balaton parton vagy a falusi turizmus előnyeit kihasználva is remek élményekkel lehetünk gazdagabbak. A hosszú hétvégék, a kirándulások, a barátokkal, rokonokkal szervezett programok is jót tesznek, sőt, az is elképzelhető, hogy a tökéletes kikapcsolódást éppen a saját otthonunkban eltöltött napok adják. Próbálkozzunk a dolgok jó oldalát nézni: „igaz, hogy idén nem tudok elmenni Görögországba, de legalább megismerhetem Bükfürdőt vagy a Kékestetőt”. Vagy: „lehet, hogy nem tudunk egy hetet a Balatonnál tölteni, de mindennap játszhatok a gyerekeimmel, és remek kirándulásokat tehetünk a környéken. Még a barátainkat is elhívjuk szalonnát sütni.”

Két hét alatt regenerálódni?

A túlhajtott időszakokat gyakran egy rövid szabadsággal szeretnénk kipihenni, a szorongásainkat pedig egy bogyó bevételével akarjuk enyhíteni. Sokan tapasztaljuk azonban, hogy még szabadság alatt sem sikerül teljesen kikapcsolni, hiszen a problémák jönnek velünk és a gondolatoknak sem könnyű megálljt parancsolni. Ilyenkor türelmetlenné válunk, hiszen nekünk most van időnk pihenni, miért agyalunk továbbra is?  Ez az ördögi kör pedig még frusztráltabbá tesz minket. Mi a megoldás? Ha a mindennapjainkban sikerül csökkenteni a feszültséget, a nyaralásra már nem hárul olyan nagy mértékű felelősség, így gondtalanabbul élvezhetjük szabadságunkat, akár itthon, akár külföldön – persze nem olyasmit bevállalva, ami már a szervezés alatt szorongással tölt el. A szabadság rólunk kell, hogy szóljon, nekünk kell, hogy megfeleljen, nem a külső elvárásoknak. Ebbe még az is belefér, hogy egyszerűen nem utazunk sehova, csak éppen próbálunk magunkra és egymásra jobban oda figyelni.

Hogyan tehermentesítsük a mindennapokat?

Először is, tudnunk kell, mennyit vállalhatunk, máskülönben a szervezetünk egy idő után jelezni fog. Kellő önismerettel megelőzhetjük, hogy a feszültség, a szorongás betegség képében is jelentkezzen. Persze a munkahelyi stresszt és a magánéleti problémákat nem lehet elkerülni, de ha tudjuk kezelni őket, már nem olyan ijesztőek. Minden addig jelent nagyobb veszélyt, amíg nem jövünk rá, hogyan oldjuk meg. A feszültségoldó tabletták helyett eredményesebb és hosszabb távú megoldás, ha elsajátítunk egy olyan módszert, mely rendszerességre tanít, amely által magunkra figyelhetünk és nincsenek mellékhatásai. Dr. Kocsi Anikó szerint ez lehet az autogén tréning, a meditáció, az agykontroll, vagy bármilyen, számunkra elfogadható módszer. A lényeg, hogy meg kell keresni azt az utat, amely a nyaralásunkat és a hétköznapjainkat is élhetővé, élvezhetővé teszi.

Forrás: www.orvostkeresek.hu sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X