Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél több citrusfélét!

Ezért egyél minél több citrusfélét!

C-vitamincitromcitruscitrusfélegyümölcsmandarinnarancs
0

Írta:

A citrusfélék nagyon népszerűek és finomak is, bátran edd őket akár minden nap.

 Ide tartozik a citrom, narancs, lime, grapefruit, mandarin, de olyan gyümölcsök is a citrusfélék közé tartoznak, mint a bergamot, kumquat, yuzu, pomelo, tangelo.

A finom ízükön, lédús állagukon kívül ezek a gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert. Tudod, hogy milyen egyéb ásványi anyagokat tartalmaznak ezek a gyümölcsök? Kiváló forrásai a káliumnak, kalciumnak, folsavnak, B6-vitaminnak, magnéziumnak, foszfornak, pantoténsavnak, de szénhidrát és rost is van bennük. 

A citrusok számtalan módon segítik az egészséged, lássuk is, hogyan!

1. Segítenek megelőzni a hízást

Egy kutatás során megfigyelték, hogy a citrusfélék fogyasztása segít elkerülni a hízást, ezen felül csökkenti a II-es típusú diabétesz kockázatát is.

2. Csökkenti a rák előfordulásának kockázatát

Japán tudósok vontak párhuzamot az egyik narancsfajta (a satsuma mandarin) fogyasztása és a rák kialakulásának kockázatcsökkentése között. Azt is megfigyelték, hogy a gyümölcsben lévő heszperidin és béta-cryptoxanthin lassítja a vastagbélrák-sejtek növekedését.

3. Csökkenti a stroke kockázatát

Egy kutatás során 70000 nőt figyeltek meg 14 éven keresztül és rájöttek, hogy a narancs és mandarin csökkenti a stroke kockázatát. A véralvadás 19%-kal jobb volt azoknál az alanyoknál, akik sok citrust fogyasztottak.

citrom2.jpg ()

4. Javítja a látást

A citrusok nagyon gazdag forrásai a C-vitaminnak. A C-vitamin pedig egy antioxidáns, leköti a szabad gyököket, ezzel is segítve az agy és a szem kommunikációját. Sőt, az is kiderült, hogy napi egyetlen citrom fedezi a napi C-vitamin szükségletet, míg egy narancs vagy grapefruit esetében ez a szám csupán 51-90%.

5. Csökkenti a gyógyszeradagot

Ez persze nem azt jelenti, hogy a citrusokkal pótolni lehet minden gyógyszert. Csupán annyit, hogy egy kutatás során olyan betegeket vizsgáltak, akiknek folyamatosan gyógyszert kellett szedni, s azt figyelték meg, hogy napi egy bögre grapefruit-lé hatására csökkenteni lehetett a gyógyszerek dózisát. Ezzel kapcsolatban érdemes azonban konzultálni az orvossal – vannak ugyanis olyan gyógyszerek, melyek felszívódását rontják a grapefruit-lében található hatóanyagok!

6. Stresszcsökkentő

A citrusok fogyasztásának egyik nagy előnye, hogy csökkentik a stresszt. A japán kutatás során találtak egy olyan összetevőt a citrusokban, a linalolt, ami a citrusok illatát is adja, mely csökkenti a stresszt. A laborkísérletek már igazolták a linalol stresszcsökkentő hatását.

7. Segít az álmatlanságon

A C-vitamin segíti a könnyebb alvást, mivel segíti a vas beépülését a szervezetbe. Gyakrabban fordul elő álmatlanság olyan embereknél, akik vegetáriánusok vagy vashiányban szenvednek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X