Főoldal > DIÉTA > 6 tipp, hogy kapcsold turbó fokozatra az anyagcseréd!

6 tipp, hogy kapcsold turbó fokozatra az anyagcseréd!

anyagcsereanyagcsere-fokozásdiétaemésztésétkezésfogyásmetabolizmustáplálkozás
0

Írta:

Hozd a valaha volt legjobb formádat! Soha ne hagyd ki a reggelit! Hiszen jól tudod: egy kis étel délelőtt beindítja az anyagcserét, valamint nagyobb eséllyel fogod tudni betartani a diétád. Készen állsz a haladó leckére? Kiderítettük, mit is csinálnak, akiknek gyors az anyagcseréjük. Vedd át a szokásokat, hogy karcsúsítsd a derekad!

1. Egyél megfelelő mennyiségű kalóriát!

Egy kis tudomány: az anyagcsere kémiai folyamat, amilyen ételt megeszel, azt üzemanyaggá alakítja. Az eredmény: megkapod a kellő energiát, ami egész nap mozgásban tart. A bazális anyagcsere (BMR) az a szám, amit a tested akkor éget, amikor pihen. Ennek a számnak az ismerete kulcsfontosságú. Ha ismered ezt a számot, tudd, hány kalóriát kell bevinned, hogy fenntartsd a súlyod (vagy a súlygyarapodáshoz illetve a fogyáshoz).

2. Kalkuláld be az elégetett kalóriát!

Természetesen senki nem csak a kanapén ücsörög egész nap, egyszer csak fel kell emelkedni onnan. Tehát annak érdekében, hogy pontos számot kapjuk, be kell kalkulálni, hogy mennyire aktív életet élsz. Ez az eredmény adja azt az értéket, mellyel fenntarthatod a súlyod. Fogyni szeretnél? Szabadulj meg 500 kalóriától vagy egyél kevesebbet, esetleg próbáld ki ennek a kettőnek a kombinációját!

3. Tedd az edzést rendszeressé!

Ha heti 3-5 alkalommal kardio edzést folytatsz, fokozod az anyagcserét. Ez úgy működik, hogy akkor is égeted a kalóriák hadát, amikor már kijöttél az edzőteremből. Egy új kutatás megmutatta, hogyan tudod növelni a kalóriaégetés sebességét. Valószínűleg hallottál már a Tabatáról: ez az edzésmódszer azon alapszik, hogy 20 mp erőfeszítés után 10 mp pihenőt tartasz. Alanyokon kipróbálva a guggolásból ugrás 13.5 kalóriát éget percenként, ezzel szemben a mérsékelt intenzitású kardio edzés csak 6-7 kalóriát éget. Próbálj ki néhány gyakorlatot, ilyen lehet például a békaugrás, sprint futás vagy még jobb a burpee!

anyagcser2.jpg ()

4. Ne hagyd ki a súlyemelést!

Egy kiló izom több kalóriát éget el, mint egy kiló zsír. Akár kilencszer annyit, sőt! A súlyemelés a legjobb módja, hogy elkerüld a korral járó anyagcsere-hanyatlást. Kulcsfontosságú dolog, hogy be tudd építeni az erőnléti edzéseket legalább heti kétszer!

5. Kerüld a jojó effektust!

Még egy érv a jojózás elkerülése mellett, hogy megbénítja az anyagcseréd. Amikor fogysz, izmot és zsírt veszítesz, és amikor visszakúszik valami, akkor bizony csak zsírt szedsz vissza, ami viszont kevesebb kalóriát éget később.

6. Egyél esti nasit!

Felejtsd el, amit eddig az esti nassolásról gondoltál! Egy közelmúltban napvilágot látott tanulmány alapján az elalvás előtti plusz 150 kalóriányi nasi fokozza másnap reggel az anyagcserét. A legjobb, amit választhatsz, valamilyen fehérjében gazdag étel (zsírszegény tej vagy túró). A fontos kikötés az, hogy ez a folyamat rendszeres testmozgás mellett hatékony. De az egyébként is megvan, ugye?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X