Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindennapi ételek az egészségért

Mindennapi ételek az egészségért

diétaételétkezésfőzéstáplálkozás
0

Írta:

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek nem hiányozhatnak a napi étrendből, ha törődni szeretnél az egészségeddel. Ezeket vesszük most számba, kihangsúlyozva előnyeiket!

 

Zab (zabkorpa, zabpehely)

A zab számos értékes anyagot tartalmaz, ezek egyike a béta-glükán, mely egy olyan oldható rost, amely többek között segít csökkenteni a káros LDL koleszterin szintjét, és erősíti az immunrendszert. A kizárólag a zabban előforduló antioxidánsok – az avenanthranidok – védelmet biztosítanak az érelmeszesedés ellen, ami még a többi gabonafélénél is előnyösebbé teszi a zabot.
Naponta mindössze 30 gramm zab elfogyasztásával 5-10%-kal csökkenthető a teljes koleszterinszint. Zabkásaként vagy nyersen, esetleg natúr joghurtba keverve is fogyaszthatod.

Szárnyas hús (például csirkemell)

Kiváló fehérjeforrás! Elkészítésekor érdemes eltávolítani a magas zsírtartalmú bőrt (a csirkemell bőrrel együtt 17 százalék zsírtartalmú, bőr nélkül pedig csak 2 százalék). A csirkehúsnak a mellét javasolt fogyasztani, mivel abban sokkal több a fehérje, és szinte nincsen zsírtartalma.
100 gramm csirkemell 22 gramm fehérjét biztosít számodra, így egy ebéd alkalmával – egy fél csirkemell elfogyasztása esetén – már közel 45 gramm teljes értékű fehérjét viszel be, amelyre minden korosztálynak szüksége van!

mindennapi2.jpg ()

Paradicsom

A paradicsom igen gazdag a likopin nevű antioxidánsban. Az ízletes zöldség bizonyos fokú védelmet nyújt a daganatos sejtek kialakulása és terjedése ellen, ezen kívül az artériákat is óvja az érelmeszesedéstől. Mivel a szervezetünk a főtt zöldségből tudja a legkönnyebben felszívni a likopint, az antioxidáns hatás maximális kihasználásához a paradicsomot  valamilyen főtt formában ajánlott fogyasztanod (például paradicsomlé, püré vagy szósz formában).

Olajos halak, tengeri halak

Az olajos halakban lévő omega-3 zsírsavak csökkentik a vérnyomást, valamint mérsékli a szívritmuszavar kockázatát. A legjobb omega-3 zsírsavforrások a lazac, a makréla, a tonhal, a szardínia és a hering. Mivel az omega-3 zsírsavak érzékenyek a magas hőmérsékletre, elkészítésük alacsony hőfokon vagy párolással ajánlott.
A hal kiváló fehérjeforrás, továbbá remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak is, különösen az A- és D-vitaminnak. Ezek segítségével szervezeted képes semlegesíteni a szabadgyököket és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
A vízben oldódó vitaminok közül a B1- és B2-vitamin található a halban nagyobb mennyiségben, az ásványi anyagok szempontjából pedig a vas, szelén, cink, és jódtartalma jelentős. Mindemellett a halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – még kalciumban is gazdagok.
Kevésbé ismert, hogy a sütés és főzés mellett a telítetlen zsírsavtartalom – és ezzel együtt annak a szervezetre kifejtett kedvező hatása – alapvetően nem csökken! Továbbá halolajokat  nemcsak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is.
Hetente legalább egy alkalommal, 15 dkg mennyiségben ajánlott egy kis halat fogyasztani.

Mandula

Az ízletes rágcsálnivaló előnyei a vércukorszint javításától egészen a koleszterinszint csökkentéséig terjednek. Fogyasztása sótlanul ajánlott, mert a túl sok só megnövelheti a vérnyomást.
Aránylag sok, 19-30% fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16% növényi rostot, további 2-4% szénhidrátot tartalmaz, és igen jelentős, 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj-és linolsavból) áll.
A mandulaolaj nagyon értékes összetevője. A mandula tartalmaz még B1-, B2-, B6- és E-vitamint, ásványi anyagai közül jelentős a kálium, kalcium, magnézium, illetve foszfortartalma. Nyomelemek közül említésre méltó a vas, mangán és a cink.
Belső, barna maghéj antioxidáns tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, tehát igen értékes és emiatt nem is célszerű eltávolítani, ráadásul finom is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív-és érrendszeri halálozást.

Silye Gabriella, BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő
Forrás: BioTechUSA – https://www.facebook.com/biotechusa


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X