Főoldal > DIÉTA > A legtutibb diétás bejgli receptek!

A legtutibb diétás bejgli receptek!

0

Írta: and

A néphiedelem szerint a diós töltelékkel készültet a rontás ellen kell enni. Emellett a dió szívvédő növényi olajban is gazdag, így érdemes fogyasztani. A mák pedig a gazdagságot, bőséget jelenti, valamint magas a kálium-, kalcium-, és vastartalma. De nézzük, hogyan készülnek a csökkentett kalóriatartalmú bejglik! Olvass tovább! Így maradj vékony az ünnepek alatt! Ajurvédikus étrend […]

A néphiedelem szerint a diós töltelékkel készültet a rontás ellen kell enni. Emellett a dió szívvédő növényi olajban is gazdag, így érdemes fogyasztani. A mák pedig a gazdagságot, bőséget jelenti, valamint magas a kálium-, kalcium-, és vastartalma. De nézzük, hogyan készülnek a csökkentett kalóriatartalmú bejglik!

Szacharinnal készült

A szacharin kalóriamentes, és sütéskor is megtartja édesítőerejét.

Hozzávalók: 60 dkg liszt, pici só, 5 dkg élesztő, 3 dl + 3 ek tej, 3 ek cukor, 25 db + 5 db szacharin, 1 dl étolaj, 3 ek kakaó, 5-6 dkg darabos dió

Elkészítés: A 3 deci tejet, a cukrot és a 25 db szacharint összekeverjük, és belemorzsáljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben a lisztet a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és az 1 deci étolajat. Ezután az egészet kidagasztjuk. Gyúródeszkán még egy kicsit gyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a 3 evőkanál tej, a 3 evőkanál kakaó és az 5 db szacharin keverékét. Majd a fehér tésztát és a kakaósat is kettévágjuk. Így két fehér és két barna tésztánk lesz. Kinyújtjuk a fehér tésztát, szórunk rá 2-3 dkg darabos diót, majd a kinyújtott barna tésztát rátesszük, és feltekerjük a bejglit. A másik adag fehér-barna tésztával ugyanígy járunk el.

Kikent tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét olajjal, majd két órát kelesztjük. Mielőtt sütőbe tesszük, újra megkenjük olajjal, és 20-25 percig sütjük. A végén újra megkenjük olajjal. Ha kihűlt, úgy szeleteljük, mint a hagyományos bejglit.

shutterstock_66104965.jpg ()Fruktózzal, light margarinnal készült

A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, ezért a kívánt édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg light margarin, 5 dkg élesztő, 2 tojás és egy sárgája a kenéshez, 2 dkg fruktóz, 4 dl 1,5%-os tej, csipet só

Töltelékhez: 25 dkg dió, 5 dkg mazsola, 6 dkg fruktóz, 1 dl 1,5%-os tej, fél narancs reszelt héja, 20 dkg mák, 5 dkg mazsola, 7 dkg fruktóz, 1 dl tej, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés: megszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olvasztott, de már nem forró margarint és a 3 dl tejben elkevert tojásokat, majd a fruktózt, és az 1 dl tejben megfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, és meleg helyen kelesztjük. A töltelékekhez a tejet a fruktózzal felforraljuk, belekeverjük a darált diót, vagy mákot és a citrom-, vagy narancshéjat. Kihűtjük. A tésztát négy részre osztjuk, kettőre diós, kettőre mákos töltelék kerüljön. Rúd alakúra hajtjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, az oldalát megszurkáljuk, megsütjük.

1 szelet energiatartalma: 190 kcal, szénhidráttartalma: 22 g

Teljes kiőrlésű liszttel készült

A teljes kiőrlésű, mint például a tönköly liszt azért ajánlott, mert magas rost-, ásványi anyag- és vitamintartama van.

Hozzávalók: A tésztához: 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 35 dkg Ráma sütőmargarin, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kiskanál só

Töltelékhez: 50 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 15 dkg kandírozott gyümölcs, kevés tej

Elkészítés: A margarint megolvasztjuk, a tejet ráöntjük, mikor kihűlt, hozzákeverjük a cukrot és az élesztőt. Ha az élesztő felfutott, a tojással, sóval együtt összegyúrjuk a liszttel. Hűtőbe tesszük pihentetni, amíg elkészítjük a tölteléket. A mákot a cukorral együtt ledaráljuk, összekeverjük a kandírozott gyümölccsel és annyi tejjel, hogy éppen csak morzsalékos legyen. A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, rásimítjuk a tölteléket, és a két végét behajtva feltekerjük. Tojással megkenve, picit villával megszurkálva közepes lángon készre sütjük.

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X