Főoldal > DIÉTA > Diétázz joghurttal és müzlivel!

Diétázz joghurttal és müzlivel!

diétaétkezésfogyásgasztrojoghurtmüzlitáplálkozás
0

Írta:

Ez a fogyókúra végtelenül egyszerű, mert csupán joghurt és müzli kell hozzá. Ez a két finom és kalóriaszegény élelmiszer garantálja a fogyást és csupa jótékony hatással bír.

A joghurt tele van vitaminokkal és kiváló kalciumforrás, míg a müzli biztosítja a szervezet számára szükséges rostokat és ásványi anyagokat. Az pedig, hogy mennyire teszed vitaminban gazdaggá a müzlidet, attól függ, milyen gyümölcsöket és magvakat keversz bele.

Több mint 100 éve esszük a müzlit

Lehet, hogy úgy gondolnád, hogy a XX. század nagy felfedezettje a müzli, ám ez egyáltalán nem így van. A svájci parasztok körében már a XIX. században kedvelt mindennapi ételnek számított ez a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból álló keverék. A müzli szó eredete is a német kása, azaz ’Mus’ szóra vezethető vissza, amit a svájci dialektusban Müeslinek neveznek. Erre a csemegére figyelt fel Bircher-Benner zürichi orvos, aki egy alpesi kirándulása során, egy havasi pásztor kunyhójában kóstolta meg először a müzli ősét. Annyira finomnak tartotta a kulimászt, hogy egy hirtelen ötlet hatására megalkotta a Muesli, azaz „pépecske” néven közismertté vált ételt, mely azóta meghódította a világot. 

Mindent bele

muzli2.jpg ()

Az igazi müzlinek 3 fontos alapanyagot kell tartalmaznia, a gabonaféléket, a gyümölcsöket és a magvakat. Egyébként nem csak azért érdemes magadnak készíteni a müzlit, mert úgy kevered a hozzávalókat, ahogy az neked tetszik, hanem azért is, mert így biztos nem kerül bele cukor. (A készen vásároltnál résen kell lenni!) Ha édesszájú vagy, akkor otthon a saját készítésű masszádat ízesítsd cukor helyett mézzel vagy természetes édesítőszerrel.
A gabonafélékből mehet bele a búza, a rizs, az árpa, a zab, a rozs, valamint az ezekből készülő pelyhek bármelyike, kombinációja.
A magvakból is válogathatsz. Remek választás a dió, a mogyoró, a napraforgómag, a fenyőmag, a tökmag, a mandula, a kesudió, a pisztácia, a lenmag, a szezámmag.

A belekeverhető gyümölcsök tárháza sem kevesebb. S bár ilyentájt talán a legjobb a friss idénygyümölcsökkel feltölteni a müzlit, de hasonlóan jó választás bármely aszalt változat is.

Csak módjával!

A müzli-joghurt diétának, bár nincs tudományos alapja, hatékonysága egyértelmű. Ennek oka a nagymértékű kalóriacsökkentés és az, hogy a szervezet kifejezetten jót tesz, ha pár napig megvonod tőle a húst és a lisztes ételeket. Ez alatt az időszak alatt ugyanis megszabadul a test a felgyülemlett salakanyagoktól. Ám, míg müzlit és joghurtot bármikor ehetsz, azért ha diétád alapjaként használod, úgy jobb, ha nem alkalmazod túl sokáig, maximum 3-5 napig. Egy idő után ugyanis unalmassá válik és hosszú távon nem biztosít a szervezet számára elegendő vitamint sem.

Természetesen a diéta alatt is ügyelni kell arra, hogy elegendő folyadékot igyál, ami nem lehet kevesebb napi 2 liternél. A másik a mozgás, mert azzal fokozhatod az eredményeket. Nem kell sok és megerőltető mozgásra gondolnod, de a napi fél óra kocogás, kerékpározás, vagy épp úszás a nagy melegben kifejezetten jót tehet.

Variáció egy témára

Málnás-joghurtos müzli

Hozzávalók: 2 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál búzacsíra, 1 teáskanál méz, 2 dl sovány joghurt, 10 dkg (fagyasztott) málna.
Elkészítése: Könnyen és gyorsan elkészíthető, és mindössze pár perc kell hozzá. A  málnát keverd el a mézzel és a joghurttal, majd szórd meg a zabpehellyel és a búzacsírával.

Narancsos-joghurtos müzli

Hozzávalók: 2 evőkanál zabpehely, fél pohár sovány joghurt, 1 teáskanálnyi méz, fél narancs, vagy mandarin.
Elkészítése: A joghurtot keverd el a mézzel és a meghámozott narancsdarabokkal, illetve a zabpehellyel.

Gyümölcsös forró müzli

Hozzávalók: 1 körte, 1 őszibarack, 2-2 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál durvára őrölt mogyoró, 3-3 darab sárgabarack és szilva, búzapehely és rozspehely, 2 dl sovány joghurt.
Elkészítése: A gyümölcsöket mosd meg és csepegtesd le. A pelyheket háromszoros mennyiségű, egy csipet sóval ízesített vízben tedd fel főni. Ha felforrt, keverd bele a mogyorót és az apróra vágott gyümölcsöket. Lassú tűzön kb. 15-20 percig főzd, majd vedd le és a fedő alatt még 10 percig hagyd állni. A körtét és az őszibarackot mosd meg, magozd ki és vágd kockákra. Keverd a főtt kásához a gyümölcsöket és így forrón tálalhatod is, joghurtot kínálva mellé.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X