Főoldal > DIÉTA > Igazi antioxidáns-csoda: a szeder

Igazi antioxidáns-csoda: a szeder

antioxidánsdiétaegészséggasztrogyümölcsszedertáplálkozás
0

Írta: and

A szeder egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük.

 

Málna-függők figyelem! A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost-, illetve pektin tartalma nagyobb. C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma ugyan valamivel alacsonyabb, de dúskál az antioxidáns flavonoidokban, amelyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól. Egyszerűbben: a szeder egészségesen tart! Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is említést tettek jótékony hatásairól.

Dúskál a kalciumban, káliumban, vasban, mangánban és foszforban. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1- és B6-vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin. Rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyümölcs, emellett segít a bőr egészségét fenntartani. Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében is hatékonyak. És, amire nem is gondolnánk: fáradékonyság ellen is alkalmazható.

A legnagyobb különbség a málnával szemben íz-, aroma- és színanyagaiban van, illetve a tüskementes bokorról a szüretelés is kényelmesebb feladat. Értékes anyagait, a vitaminokat, a friss gyümölcshús tartalmazza, ezért nem érdemes süteményekbe „pazarolni”. Sokkal inkább ajánlott, nyersen, turmixként, mártásként vagy éppen lekvárként fogyasztani. Kellemes, savanykás íze miatt joghurtok ízesítéséhez is remekül használható.

A szeder levelét sem kell kiönteni. Készíthetünk belőle teát hasmenés ellen, de remek salaktalanító is. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz is alkalmazható.

Fontos, csak az érett szemeket érdemes leszedni, mert a szeder nem utóérő gyümölcs.

szeder2.jpg ()

Receptek

Egészséges szederturmix

Hozzávalók (2 személyre):

30 dkg szeder
2 evőkanál méz
1 evőkanál gyümölcscukor
5 dl rizstej
1 mokkáskanál citromlé
1 mokkáskanál vanília

Elkészítés: A megmosott szederszemeket és a  további hozzávalókat összeöntjük. Turmixgépben 1-2 perc alatt összemixeljük. Ízlés szerint vaníliarúddal is ízesíthetjük. Fogyasztás előtt érdemes rövid időre hűtőbe rakni.

Szederjoghurt házilag

Hozzávalók:

1/2 l natúr joghurt
15 dkg friss szeder
1-2 evőkanál méz
2-3 evőkanál zabpehely, vagy zabkorpa
fahéj, ízlés szerint

Elkészítés: Egy kézimixier segítségével a keverőtálba helyezett kb. 1 dl joghurtot, a gyümölcsöket, a mézet, zabpelyhet, és a fahéjat összeturmixoljuk.  Amikor már kellőképpen krémes lett az állaga, beleöntjük a többi joghurtot is, és még pár másodpercig turmixjuk így is. Az eredmény – hűtés után – fenséges: kiváló ízű egészséges és finom reggeli, vagy akár vacsora is lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X