Főoldal > DIÉTA > 4 kreatív tipp, hogy téliesítsd a salátádat

4 kreatív tipp, hogy téliesítsd a salátádat

diétasalátatáplálkozás
0

Írta: and

A saláta az egyik legfontosabb pillére az egészségtudatos táplálkozásnak, de ahogy a hőmérs&

A saláta az egyik legfontosabb pillére az egészségtudatos táplálkozásnak, de ahogy a hőmérséklet csökken, a diétabarát fogás egyre inkább kiszorul, hiszen nehéz találni ízletes zöldségeket. Télen pedig eleve boldogság-érzetet nyújtó ételekre vágyunk inkább. A megfelelő trükkökkel és hozzávalókkal viszont egyszerűen hideg idő-baráttá teheted a salátákat.

Használj meleg dresszinget!

Felejtsd el a hideg szószokat, készíts gombás-ecetes meleg öntetet. Párolj meg néhány szem gombát, majd rakd félre, míg elkészíted magát a szószt. Kevés olívaolajon süsd meg a hagymát, majd adj hozzá ecetet és párat a kedvenc fűszereid közül. Hagyd hűlni egy kicsit, csak épp addig, hogy ne maradjon tűzforró, majd dobd rá a gombákat. Tegyél bele spenótlevelet is – ezt épp csak fonnyaszd meg.

Válassz szilárd alapot!

A meleg salátához olyan hozzávalóra van szükséged, amely ellenáll a hőnek. Használj olyan keményebb levelű zöldségeket, mint a spenót, a római saláta, vagy akár a jégsaláta. A fejes sali és a rukkola nem jó választás, mert hamar megszottyan.

salad2.jpg ()Grillez a fagyos idő ellen!

Fonnyaszd meg egészben a római saláta leveleit egy serpenyőben olívaolajjal, és tegyél rá olyan táplálóbb falatokat, mint a kéksajt. Elsőre furcsállni fogod a saláta grillezését, de meglátod, nagyon hamar az egyik kedvenc fogásoddá válik majd.

Idényhozzávalókat használj!

Hagyd a nyári hónapokra az olyan szezonális zöldségeket, mint a paradicsom és az uborka. Az egész évben elérhető hozzávalók jobban működnek hideg időben. Dobd fel a salátáidat szuperegészséges mandulával! Próbáld ki a mézben sült mandulát aszalt áfonyával, vagy a mézzel sült gránátalmát. A hirtelen átsütött vöröshagyma, a gomba vagy a kapribogyó szintén segít téliessé tenni a salátáidat.

Készíts meleg quinoa salátát!

A zamatos kömény és az édes mandula áfonyával különleges ízt ad a gyorsan megsülő quinoának. A következő saláta elkészítését főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik a nem megszokott ínyencségeket. A legjobb, ha grillezett csirkemellel vagy lazaccal tálalod. Csupán 20 perc alatt elkészül.

Hozzávalók 6 személyre:

2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 közepes sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt kömény
1 csésze quinoa
2 csésze víz
Egy csipet só
3/4 csésze mézes mandula aszalt áfonyával
2 evőkanál vörösborecet
Pár mentalevél
Egy csomag fagyasztott bébispenót vagy egy zacskó rukkola
4-6 szelet csirkemell

Elkészítése: hevítsd fel közepesnél magasabb fokozaton az olívaolajt egy széles serpenyőben. Süsd meg a feldarabolt répát, vöröshagymát, fokhagymát, köményt és sót két percig, majd kavard össze a quinoával. Lassan add hozzá a kétszer annyi vizet (vigyázz a forró gőzzel). Állítsd le a hőfokot alacsonyra, fedd le a serpenyőt, lassú tűzön főzd 15 percig, vagy amíg elfő a vize és megfő a quinoa. Ezután tedd bele a mandulát, az ecetet és a mentát is.

A zöldet (spenót vagy rukkola) rendezd el a tányérokon, majd tedd rá a meleg quinoás keveréket. Add hozzá a közben megpárolt csirkemell csíkokat, és díszítsd az elkészült finomságot mentával.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X