Főoldal > DIÉTA > Top 8 éttermi szabály az elhízás ellen

Top 8 éttermi szabály az elhízás ellen

diétaétlapétteremmenüvendéglő
0

Írta: and

Az időhiány és a társas programok igénye miatt egyre gyakrabban járunk étterembe. Ez viszont szoros ö

Az időhiány és a társas programok igénye miatt egyre gyakrabban járunk étterembe. Ez viszont szoros összefüggésben van azzal, hogy egyre magasabb az elhízottak aránya. Mi a megoldás? Csak párolt zöldségeket kérjünk? Vagy egyáltalán ne együnk az otthonunkon kívül? Nyugodtan étkezzünk étteremben fogyókúra idején is, csak tanuljunk meg helyesen étterembe járni és választani az étlapról.

Tájékozódj az étlapról előre!

A legtöbb étteremnek ma már van honlapja, ahol meg tudod nézni a teljes menüt is. Nézd át, mely ételek tűnnek igazán egészségesnek. Keresd a grillezett ételeket, a salátákat (majonézes öntet nélkül), a zöldségeket és a többi kalóriaszegény fogást. Már azelőtt válaszd ki, mit eszel, mielőtt elindulsz. Ne változtass rajta a helyszínen, akkor sem, ha a környező asztalnál ülők tányérját látva, elcsábulsz másra. A törzshelyeden pedig válaszd a kedvenc vitamindús és kalóriaszegény ételed.

etterem2.jpg ()Válassz csendes, eldugottabb helyet!

Senki sem gondolná, de azok, akik az étterem zsúfoltabb részein foglalnak helyet (ablaknál vagy a TV-kivetítő előtt) sokkal többet esznek. Ez azért van, mert a zűrzavar miatt kevésbé érzékelik, valójában mennyit is esznek. Ha előre foglalsz helyet telefonon, kérj egy nyugalmas asztalt. Ha csak besétálsz, és egy zsúfoltabb helyre akarnak ültetni, bátran kérj másik helyet. Egy jó asztalért, ahol kevesebbet eszel, megéri várakozni is.

Légy az első, aki leadja a rendelését!

Előre eldöntötted, hogy light-os fogást kérsz, de amikor a barátod, kollégád steaket rendel sült krumplival, lehet, te is elpártolsz a grillezett lazactól spenóttal. Hogy elkerüld a csábítást, amit barátaid egészségtelen fogásai jelentenek, légy az első, aki leadja a rendelését. Ha mégsem tudsz elsőként rendelni, akkor is tartsd magad az eredeti döntésed mellett, csukd be az étlapot, és ismételd magadban a választott fogás nevét. Amennyiben már törzsvendég vagy, ne is nézegesd a választékot, kérd a kedvenc, fogyókúrás ételed.

Érdeklődj az étel elkészítési módjáról!

Mielőtt leadod a rendelésed, nyugodtan kérdezd a felszolgálót az étel részleteiről. Ez segít információt szerezni a tényleges fogásokról és jelentősen megkönnyíti a döntésed. Milyen összetevőkből áll? Van-e szósz a salátán? Tudna az adott fogásból kalória- és zsírszegény változatot hozni? Milyen nagy egy adag? Lehet kérni fél adagot? Ne félj speciális kérésekkel előállni. Nyugodtan kérd, hogy kevesebb olajban süssék a fogást, krumpli helyett salátát adjanak köretként, ne tegyenek rá plusz sót, vagy ne öntsék le majonézes szósszal.

Ne csábulj el a leírásoktól!

Az étlapokon marketingfogásként olyan leírásokat alkalmaznak, mint bársonyos, legendás, lágy és omlós. Ez nekik jövedelmező, hiszen megközelítőleg 23%-kal növeli a bevételt, az ízlelőbimbóid becsapva a hívogató szavakkal. A színes jelzőket hagyd figyelmen kívül, amikor a menüt nézegeted!

Kerüld a harapnivalókat az asztalon!

Hihetetlen, de már az étkezések előtt hízhatsz! Sok helyen zsíros falatkákat készítenek az asztalra: a mexikóiban ott vár rád a chips és a salsa, az éttermek többségében pedig a kenyér-rudacskák vajjal, amelyek rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaznak. Kerüld el őket, mivel éhesen képes vagy sokat enni belőlük, és így már nem marad elegendő hely a rendelt, egészséges fogásnak sem. Ha nem elég erős a kontrollod, vagy farkaséhes vagy, akkor kérd meg a pincért, hogy vigye el az asztalról a harapnivalót.

Alkoholt csak mértékkel igyál!

Az alkohol igazi diéta-gyilkos. Rengeteg kalóriát és cukrot tartalmaz, miközben az étkezési kontrollodat is nehezebben tartod be spiccesen. Limitáld az alkoholt étkezésenként 150 kalóriára, ez borból például 2 decit jelent. Jobb, ha nem üveggel kéritek ki a bort, hanem pohárban, mert így könnyebb kontrollt tartani, mintha előtted van az üveg, amiből bármikor újra tölthetsz. Miután megrendelted a pohár bort, döntsd el, hogy az étkezés melyik szakaszában esne a legjobban. Tartsd meg mondjuk főétel utánra, amíg vársz az ételre, addig pedig csak szénsavmentes ásványvizet kortyolgass. Üres gyomorra sose igyál alkoholt, mert utána nem tudsz kontrollt gyakorolni az étkezésed felett. 

Desszertnél alkalmazd a három harapásos szabályt!

A legjobb természetesen az, ha kihagyod a desszertet, de ha mégis ki vagy éhezve egy szelet csokitortára, akkor ne sanyargasd magad, rendeld meg, de tarts limitet. Egyél belőle három harapást, majd tedd félre! Meglátod, ez a pár falatnyi pont elegendő, hogy élvezd az ízét. Nyugodtan kérd meg a felszolgálót, hogy vigye el a maradékot, hacsak a vacsorapartnereid nem eszik meg helyetted. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X