Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a balzsamecetről

5 kérdés a balzsamecetről

balzsamecetfekete aranymediterrán
0

Írta: and

1. Miért hívják fekete aranynak? A tradicionális balzsamecet az olaszországi Modena illetve a szomszédos Reggio Emilia tartományból származik és sötétbarna színe miatt fekete aranynak is nevezik. Alapanyagát egy különleges fehér szőlő, a Trebbiano adja, amelyet kézzel szüretelnek. A mustot az édes szőlő levével átitatott öreg fahordókban érlelik, majd az érlelési folyamat során egyre kisebb hordókba […]

1. Miért hívják fekete aranynak?

A tradicionális balzsamecet az olaszországi Modena illetve a szomszédos Reggio Emilia tartományból származik és sötétbarna színe miatt fekete aranynak is nevezik. Alapanyagát egy különleges fehér szőlő, a Trebbiano adja, amelyet kézzel szüretelnek. A mustot az édes szőlő levével átitatott öreg fahordókban érlelik, majd az érlelési folyamat során egyre kisebb hordókba töltik, ami legfeljebb 12 évig. Az eredeti „Aceto Balsamico tradizionale di Modena” védett termék, amelynek forgalmazását az EU előírásai szabályozzák, hisz annyira értékes, mint a fehér szarvasgomba.

balzsamecet2.jpg ()2. Milyen ízű?

Finom, lágy, édes-savanykás és olykor fa illatú, ám aromája attól is függ, hogy milyen fából készült hordóban tartják. A cseresznyétől édesebbé, a borókától fűszeresebbé, míg az eperfától a balzsamecet íze még intenzívebbé válik.

 3. Milyen ételekkel párosíthatom?  

A balzsamecetet hideg és meleg ételekhez egyaránt használhatod. Ha kis tálkába öntöd, meleg és ropogós bagett mellé is tálalhatod, vagy olívaolajba öntve mártogathatod. A fiatalabb (3-6 év) ecetek főleg a friss salátákhoz passzolnak, míg az idősebb változatokat (6-12 év) halakra, húsokra vagy olasz sonkákra csepegtetheted. A nagyon sűrű, öreg balzsamecettel még koktélokat is ízesíthetsz.

 

4. Miért jó az édességekhez?  

balzsamecet3.jpg ()A 12 évnél idősebb balzsamecetek gazdag aromavilága remekül kiemeli az ízeket, legyen szó fagylaltokról, gyümölcssalátákról vagy csokis desszertekről. Lepd meg barátaidat egy könnyű epres édességgel: Turmixolj össze 4 dl zúzott jeget, 4 evőkanál virágmézet és 2 evőkanál balzsamecetet, majd tedd 1 órára a mélyhűtőbe, ám közben keverd át kétszer. Vágj apróbb darabkákra 12 szem epret és kanalazd rá a balzsamecet szorbetet. Ha egy igazán jó minőségű balzsamecetet szeretnél, jobban jársz, ha a szupermarketek helyett az internetről rendelsz: www.bortarsasag.hu, www.fuszeraruhaz.hu

5. Mennyit használhatok belőle?

A valódi balzsamecet meglehetősen tömény koncentrátum, így elég csupán pár csepp belőle, hogy teljesen megbolondítsd az ízeket. Évekig eláll egy üvegben, így nem kell aggódnod amiatt, hogy lejár a szavatossága és megromlik. Célszerű szobahőmérsékleten vagy a konyhaszekrényben tárolnod.

Forrás: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X