Főoldal > DIÉTA > Győzd le étkezéssel a pattanásokat, szabadulj meg az aknés bőrtől

Győzd le étkezéssel a pattanásokat, szabadulj meg az aknés bőrtől

aknebőrproblémadiétaételpattanásstressz
0

Írta: and

Legnagyobb szervünk, a bőr – az értő szem számára – olyan, mint egy nyitott könyv: folyamatosan jelzéseket ad fizikai- és lelkiállapotunkról a külvilág felé. Épsége vagy éppen sérülése kedvező vagy kedvezőtlen benyomást tehet a körülöttünk élő emberekre, egyszersmind árulkodóan mutathatja meg problémáinkat. A stressz, feszültség, idegesség, a pihenés hiánya árkokat vájhat arcunkra, a sérülések, pattanások, […]

Legnagyobb szervünk, a bőr – az értő szem számára – olyan, mint egy nyitott könyv: folyamatosan jelzéseket ad fizikai- és lelkiállapotunkról a külvilág felé. Épsége vagy éppen sérülése kedvező vagy kedvezőtlen benyomást tehet a körülöttünk élő emberekre, egyszersmind árulkodóan mutathatja meg problémáinkat. A stressz, feszültség, idegesség, a pihenés hiánya árkokat vájhat arcunkra, a sérülések, pattanások, gyulladások külvilággal való konfliktusainkra vagy életmódhibára is utalhatnak, de önmagukban is komoly lelki problémákat idézhetnek elő.

Pár szóban az aknéról

Az aknék eltömődött és elfertőződött faggyúmirigyekből jönnek létre, és leggyakrabban a serdülőkor hormonális változásaihoz kapcsolódóan jelennek meg a faggyúmirigyekben gazdag bőrterületeken. A szervezetben termelődő nemi hormonok – elsősorban az androgén hormonok – fokozzák a faggyúmirigyek működését, így nem véletlen, hogy fiúk és férfiak esetében az aknék gyakoribbak és komolyabbak lehetnek.  A probléma kialakulásának okai lehetnek öröklöttek, és kapcsolódhatnak a nemünkhöz is, ám megjelenésük ekkor sem törvényszerű, és a tünetek ebben az esetben is enyhíthetőek.

A csoki az oka mindennek?

A közhiedelem szerint a csokoládé, dió, mogyoró és a gyorséttermi koszt a legveszélyesebb a bőrre nézve, de ez az összefüggés szakemberek számára nem látszik egyértelműnek. A bőrgyógyász szakemberek évtizedekkel ezelőtt elvetették az étrend szerepét az aknék előidézésében, így előfordul, hogy még ma is ragaszkodnak ehhez az idejétmúlt nézethez. Sokszor ezt a felfogást képviselik a dietetikusok és a kozmetikusok is. A közelmúltban kutatások nyomán ismét felvetődött a táplálkozás szerepének lehetősége a pattanások kialakulásában. Kiderült, hogy mégsem a csoki a bűnös, azaz nem a jó minőségű csokoládé, és főleg nem önmagában.

akne2.jpg ()

Úgy tűnik, hogy bizonyos ételeinkben előforduló hormonhatású anyagok, illetve az étrend, életmód  hatására létrejövő, fokozott hormontermelődés (például inzulin) a szervezeten belül is állhat az aknék megjelenése mögött. Kedvező hatású lehet a finomított élelmiszerek kerülése (gyorséttermi koszt!), a cukorfogyasztás mérséklése, a fehérliszt és általában a magas glikémiás indexű ételek, a tartósítószerekben és adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek mellőzése. A tejtermékek, elsősorban a sovány tej, tejsavófehérje is ronthat az állapoton, mivel megemelheti a vérben az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) szintjét. És amiről kevesen tudnak: igen kis mennyiségben androgén, azaz férfihormon hatású anyagokat is tartalmaznak, amely egy serdülő lány vagy felnőtt nő szervezetére jelentős mértékben kihathat.

Az akne-ellenes diéta a glikémiás indexet is figyelembe veheti, esetleg mérsékelhető az étrend szénhidráttartalma is (főleg az egyszerű szénhidrátok, azaz cukrok veszélyesek, de a fehér liszt sem vétlen) és ezt kombinálhatjuk halakban, omega-3 zsírsavakban gazdag mediterrán étrenddel. Érdemes előnyben részesíteni a hidegen sajtolt olajokat (például az antioxidánsokban gazdag extra szűz olívaolajat), sovány húsból készült ételeket.

A tej, tejtermékek fogyasztásának mérséklése csak szükség esetén, és dietetikussal vagy orvossal konzultálva megvalósítható. A jó minőségű keserűcsokoládék 60-90%-os kakaótartalommal, magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően bizonyos mértékig rehabilitálhatóak: ha nem rontják a panaszokat, akkor nincs okunk ezeket kerülni, napi pár kocka kifejezetten egészségesnek mondható.

A C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök segítenek a hegek gyógyulásában, tehát ezekből is jócskán kerülhet az asztalra. A túlzott étrendi megszorítások dietetikus segítsége nélkül nem ajánlottak, mivel a pattanások hátterében sokszor nem étrendi okok állnak.

Ledobott kilók, kevesebb pattanás?

Hölgyek esetében a nemi és egyéb hormonok elválasztásában megfigyelhető zavarok is kiváltó okok lehetnek. Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hiszen a nők esetében gyakran hormonális problémákat is előidéz, illetve hormonális problémák is állhatnak hátterében. A túlsúly egyebek mellett fokozott androgén hatással, és ennek következtében erőteljes szőrnövekedéssel, aknés bőr kialakulásával is együtt járhat. A fogyás kedvezően hat a faggyúelválasztásra, mérsékelheti a pattanások kialakulását, és látványosan javíthatja a bőr szépségét, különösen, ha mindez dietetikus, bőrgyógyász, valamint kozmetikus összehangolt és szakértő kezelése mellett történik. Hormonális problémák esetén ezek rendezése orvosi segítséget igényel!

akne3.jpg ()Relaxálj a szép bőrért!

Tapasztalat, és mára már komoly tudományos háttere is van annak a feltételezésnek, hogy a lelkiállapot is kihathat bőrünk egészségére. A stressz, illetve a stresszhatásra reagáláshoz hasonló hatást kiváltó stimulánsok, gyógyszerek is kiválthatnak fokozott akneképződést. Az ok a bőr és más szervek mikoorganizmus-flórájának felborulása. 

A nagy mennyiségben rossz, patogén mikroorganizmusok számára a kutatók szerint mintegy táplálékforrást nyújtanak a stresszhormonok és bizonyos gyógyszerek! Hihetetlenúl hangzik, de a nemzetközi tudományos publikációk ezt ma már tényként kezelik. Fontos tehát, hogy a feszültséggel terhelt időszakban mindent megtegyünk a pattanások kialakulásának elkerüléséért – mindezt stresszkezelő módszerekkel és megfelelő bőrápolással. Kerüljük a túlzott stimulánshasználatot, az éjszakázást, túlhajszolt munkát, ellenben adjunk időt magunknak a nyugodt pihenésre és szükség esetén keressünk fel pszichológust!

Mint láthatjuk, a bőr szépítéséhez nem elég csak a testi problémákat kezelni, fontosabb az egészség egészét helyreállítani minden szinten. Bőrünk megóvásában a változatos táplálkozás és a kiegyensúlyozott lelki állapot, a pihenés, bőséges folyadékfogyasztás a szakszerű orvosi, kozmetikai kezelésekkel együtt nagy szerepet játszik, ezért aknés bőr és más bőrproblémák fennállása esetén érdemes több ponton beavatkozni azok kialakulásába, kezelésébe.

A formásabb fenék nem szabadidő kérdése!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X