Főoldal > DIÉTA > Ezért válaszd a görög joghurtot a sima helyett!

Ezért válaszd a görög joghurtot a sima helyett!

elkészítésgörögjoghurtkrémjoghurtlegenda
0

Írta: and

Legenda a múltból A joghurt szó elnevezése török eredetű, amely erjesztett tejet jelent és annak előállítására utal. A tejtermék a 16. századtól vált népszerűvé, amikor egy török orvos I. Ferenc francia király kínzó gyomorbántalmait Bulgáriából hozatott joghurttal kezelte. A hagyományos török konyhában a joghurtot egy szitán vagy pamutruhán keresztül átszűrték, így az lecsepegett és krémesen […]

Legenda a múltból

A joghurt szó elnevezése török eredetű, amely erjesztett tejet jelent és annak előállítására utal. A tejtermék a 16. századtól vált népszerűvé, amikor egy török orvos I. Ferenc francia király kínzó gyomorbántalmait Bulgáriából hozatott joghurttal kezelte.

A hagyományos török konyhában a joghurtot egy szitán vagy pamutruhán keresztül átszűrték, így az lecsepegett és krémesen lágy, 10%-os zsírtartalmú lett. A joghurt Európában csak később terjedt el egy orosz biológus kutatásai nyomán, aki bebizonyította, hogy a készítményben található élő kultúra kedvező hatással bír az emberi szervezetre.

gorogcikk.jpg ()Jótékony baktériumok

Az élő kultúrával történő beoltás után alvasztással készülő joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus játszik szerepet. A végeredmény pedig hófehér színű, krémes állagú, jellegzetes aromájú tejtermék.

Az immunrendszer védelmét szolgáló bélflóra a káros hatásoktól óvja szervezetedet, amelyben több mint 400 fajta mikroorganizmus él. A rendszertelen étkezés, a stressz, a dohányzás vagy az alkohol hatására a mikroflóra egyensúlya könnyen felborulhat, így kevésbé tud ellenállni a különféle vírusoknak, baktériumoknak, amelynek számtalan betegség lehet a következménye.

A joghurtokban lévő aminosavak, élelmi rostok, protein, pre- és probiotikumok kiváló segítséget nyújtanak a bélflóra regenerálásában, az anyagcserében, ezen kívül a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat (kalcium, B2-vitamin, nátrium) is tartalmaznak.

Wellness Cafe tipp: A joghurtokat alacsony kalóriatartalmuk miatt tökéletesen beillesztheted bármilyen fogyókúrás programba.

gorogkrem.jpg ()Ismerd meg a joghurtok krémjét!

Az ókori görögök nem csupán készítették és fogyasztották az életet adó tejterméket, ám oltalom reményében isteneiknek, istennőiknek is feláldozták. Hála Aphroditének, te is élvezheted a Danone Görög istenien krémes joghurtjait. Zeusz is kedvelte ezeket a finomságokat, aki éktelen haragra gerjedt, amikor tudomására jutott, hogy az emberek továbbfejlesztették a már amúgy is isteni krémjoghurtot.

A Danone Görög krémjoghurtok ellenállhatatlanul finomak: a hamísítatlan krémes joghurt egyedülállóan gyümölcsös öntettel és ízletes gyümölcsdarabokkal párosul. A praktikus összeöntős kiszerelésnek köszönhetően egy apró mozdulattal összekeverheted a selymes krémjoghurtot a meggy, eper vagy áfonya ízű öntetek egyikével. A Danone krémjoghurtjai jóval magasabb fehérjetartalmúak, mint hagyományos társaik, és egy doboz elfogyasztása a napi fehérjeszükséglet 24%-át fedezi.

Wellness Cafe tipp: Kóstold meg a Danone új, selymesen krémes kókuszos, epres, stracciatellás vagy kekszízű joghurtját is.

olympusgorog.jpg ()Egy csepp tenger

Ha kedveled a görög kultúrát, és élsz-halsz a mediterrán ízvilágért, kóstold meg a 10%-os zsírtartalmú Olympus görög joghurtot. Akár önmagában, mézzel vagy gyümölccsel fogyasztod, tökéletes indítása lehet egy derűs tavaszi reggelnek. A joghurtot itt rendelheted meg: www.greekshop.hu/product/12

Wellness Cafe tipp: www.culinaris.hu, Bakoma Greek natúr joghurt (www.auchan.hu), natúr görög joghurt (www.spar.hu)

Készítsd el te magad!

A hagyományos görög joghurt az eredeti tzatziki alapja és sokkal krémesebb, sűrűbb, mint az itthon kaphatóak. Ugorj ki a hozzád legközelebbi piacra, és vásárolj jó minőségű házi tejet. Forrald fel, hagyd kihűlni, majd egy literhez keverj 2 kanál élőflórás natúr joghurtot, és tedd langyos helyre. A melegtől kellőképpen elszaporodnak benne az erjesztőgombák. Ha kihűlt, tedd a hűtőbe. Másnap már fogyaszthatod is a krémes, házilag főzött görög finomságot.

Fotó: Profimedia.hu



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X