Főoldal > DIÉTA > Süss mákos finomságokat!

Süss mákos finomságokat!

finomságmákreceptsütemény
0

Írta: and

Sokoldalú gyógyszer A mák őshazája Perzsia, de már az ókorban is ismerték, az ősi sumerok pedig az „öröm növényeként” tekintettek rá. A régi magyarok által használt orvosság a mák gubójából készült főzet volt, melyet álmatlanság, fejfájás vagy gyomorpanaszok ellen fogyasztottak. A mákgubóban lévő tejnedv ópiumot, morfiumot, alkaloidot és zsírsavat tartalmaz, ezért az orvostudomány és a […]

Sokoldalú gyógyszer

A mák őshazája Perzsia, de már az ókorban is ismerték, az ősi sumerok pedig az „öröm növényeként” tekintettek rá. A régi magyarok által használt orvosság a mák gubójából készült főzet volt, melyet álmatlanság, fejfájás vagy gyomorpanaszok ellen fogyasztottak.

A mákgubóban lévő tejnedv ópiumot, morfiumot, alkaloidot és zsírsavat tartalmaz, ezért az orvostudomány és a gyógyszeripar nélkülözhetetlen alapanyaga. A mák élettani hatása kiváló, hisz olyan létfontosságú vitaminokat tartalmaz, mint a B6-, az E-vitamin, a kalcium, a cink, a mangán, a réz, a foszfor, a vas és a magnézium. A mák jó hatással van az idegekre, a magas vérnyomásra, az emésztésre, javítja az immunrendszer működését, de akkor is segíthet, ha alvási zavarokkal küzdesz.

Klasszikus mákos guba

Száríts meg 10 kiflit, karikázd fel őket és helyezd egy nagyobb tálba. Forralj fel 7 deci tejet, keverj bele 2 vanília rudat, majd öntsd rá a megszikkadt kiflikre, és óvatosan forgasd át a langyos tejben. Ha kedveled a ropogósabb ízeket, tedd sütőbe, hintsd meg mákkal, és locsold meg egy-két evőkanál mézzel.

Mákos-meggyes puszedli

Hozzávalók: 200 gramm liszt, 1 csomag vaníliapuding, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál szemes mák, 100 gramm porcukor, 5 evőkanál tej, 100 ml étolaj, csipetnyi só, a töltelékhez 100 gramm forró meggylekvár.

Szitáld át a lisztet, és keverd hozzá a sütőport. Add hozzá a pudingport, majd a többi összetevőt, és robotgéppel dagaszd simára. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, halmokban helyezd rá a masszát, majd a közepükbe nyomj kis mélyedéseket. A sütőt melegítsd elő, majd kb. 12 perc alatt süsd készre. Amikor kihűlnek a puszedlik, a mélyedéseket töltsd meg meleg lekvárral, és hagyd kihűlni.

Mákos sajttorta

Ha szeretnél egy különleges desszertet, a mákkal töltött sajttorta csodás ízével garantáltan rabul ejted kedvesedet. A recept hozzávalói: 250 gramm liszt, 250 gramm cukor, 200 gramm puha vaj, 5 tojás, 1 kiskanál só, 250 gramm mák, 250 gramm túró, 1 vaníliás cukor, 750 gramm krémsajt, 1 csomag vaníliapuding, 0,5 liter tej, citromaroma.

A lisztet a 100 gramm cukorral, a 125 deka vajjal, 1 tojással és egy csipetnyi sóval gyúrd simára, majd nyújtsd ki a tésztát, és szórd meg a mákkal. Válassz szét 2 tojást, tegyél hozzá 75 deka vajat, 1 csomag vaníliás cukrot, 75 gramm cukrot, és keverd addig, amíg krémes állagú lesz. Ezt követően add hozzá a tojássárgáját, a túrót, a pudingport, majd a két tojásfehérjét. Lassan keverj hozzá még 75 deka cukrot és a sajtkrémet, majd verd az egészet keményre. Előmelegített sütőben kb. 1 óráig süsd, és tálalás előtt díszítsd porcukorral.

makoscikk.jpg ()Márványos-mákos süti

Az édesség elkészítéséhez szükséged lesz 250 gramm margarinra, 150 gramm cukorra, 1 csipet sóra, 3 teáskanál vaníliás cukorra, 4 tojásra, 200 gramm lisztre, 100 gramm kukoricalisztre, 2 evőkanál joghurtra, valamint 70 gramm őrölt mákra.

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral keverd addig, amíg puha lesz. Add hozzá a tojásokat egyesével, majd keverd hozzá a sót, a fehér –és kukoricalisztet, a sütőport és a joghurtot, majd dagaszd össze. Zsírozz ki egy őzgerincformát, töltsd bele a tészta felét, majd simítsd el. A maradék tésztához keverd hozzá a mákot, öntsd a tésztára, majd villával húzz spirált a tetejére. Előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt elkészül a sütemény. Ha kihűlt, porcukrozd meg, vagy vond be a tetejét csokival.

Mákos kalács

Morzsolj szét 3 deka élesztőt 1,25 deci langyos vízben, futasd fel 1 teáskanál cukorral és kb. 15 percre tedd langyos helyre. 6,5 deka vajat olvassz fel 1,75 deci langyos tejben, adj hozzá 1 teáskanál sót és ugyanennyi mézet. 65 deka lisztet szitálj el egy tálban, majd öntsd hozzá a tejes keveréket, az élesztőt, a robotgép dagasztófejével pedig dolgozd össze az egészet.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb. 45 percig, majd gyúrd át és oszd el 8 egyenlő részre. A bucikból sodorj 3 darab, kb. 15 cm-es rudacskákat, fond össze őket és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le a kalácsokat, és pihentesd őket meleg helyen fél óráig. Melegítsd elő a sütőt, majd a kalácsok tetejét kend be tojássárgával, hintsd meg a mákkal, és kb. 25 percig süsd, amíg a teteje aranybarna lesz.

Wellness Cafe tipp: Még több mákos recept www.nosalty.hu, www.sutemenyek.lapozz.hu/makos_sutik, www.etelek.info


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X