Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges, vastartalmú étel, amit fogyassz sokszor

5 egészséges, vastartalmú étel, amit fogyassz sokszor

ételvasvastartalom
0

Írta: and

Az általában a nyomelemek közé sorolt vasból a férfiak szervezete körülbelül 3,5-5 g-ot, míg a nőké 2,5-3 g-ot tartalmaz. Mire kell a szervezetünknek a vas? Főként arra, hogy az oxigént megfelelően szállítsa a sejtekhez, majd a szén-dioxidot azoktól el. Ebből következik, hogy a legnagyobb mennyiségben a vér hemoglobinjához kötve fordul elő testünkben. Kisebb mennyiségben raktározódik […]

Az általában a nyomelemek közé sorolt vasból a férfiak szervezete körülbelül 3,5-5 g-ot, míg a nőké 2,5-3 g-ot tartalmaz.
Mire kell a szervezetünknek a vas? Főként arra, hogy az oxigént megfelelően szállítsa a sejtekhez, majd a szén-dioxidot azoktól el. Ebből következik, hogy a legnagyobb mennyiségben a vér hemoglobinjához kötve fordul elő testünkben. Kisebb mennyiségben raktározódik még a májban, a lépben, és a csontvelőben is. Hiányában kevesebb oxigént képes szállítani a vér, fáradtság, dekoncentráció tapasztalható, a haj fokozottan töredezhet, a körmök is berepedezhetnek, súlyosabb esetben meddőség, illetve terhesség esetén a magzatnál fejlődési rendellenesség, idegrendszeri károsodás alakulhat ki.

Túlzott bevitel esetén számolni kell a kórokozó baktériumok túlszaporodásával, az immunrendszer hatékonyságának csökkenésével, daganatos megbetegedések kockázatának növekedésével, valamint romolhat a réz és a cink felszívódása is.

A vasfelszívódást egészséges emberben a vasraktárak feltöltöttsége határozza meg: ha jó az ellátottság, akkor rosszabb a felszívódás, ha rossz, akkor javul a felvétel. Viszont a vasanyagcsere szabályozása a vékonybélben történik, így ha bármilyen komolyabb gyomor-, bélrendszeri probléma áll fenn, akkor már sérülhet a vasfelszívódás, a vasvesztést pedig az itt gyakorta előforduló vérzések is fokozhatják (pl.: menstruáció). Az egyoldalú, és húsban szegény étrend, vagy akár betegségek is vashiányos vérszegénység (vashiányos anémia) kialakulásához vezethetnek.

A vas felszívódását csökkenthetik: kávé, tea, gabona korpák, míg a felszívódást fokozhatja a C-vitamin! A növényi eredetű vas, nagyon alacsony mértékben hasznosul, szemben az állati eredetű, részben hemkötésű vassal.

Marhahús

Hamburger petrezselyemmel

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg zsírszegény darált marhahús
5 dkg frissen reszelt vöröshagyma
Ízlés szerint: só, őrölt bors, frissen vágott petrezselyem
Elkészítési mód:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és teflon edényben, vagy előmelegített sütőben, zsiradék nélkül átsütjük

vas2.jpg ()

Pisztráng

Töltött pisztráng

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db 20-25 dkg-s pisztráng
1 db korpás zsemle
10-10 dkg finomra reszelt sárgarépa, karalábé
Ízlés szerint: kakukk fű, citrom, só, őrölt bors
Elkészítés:
A halat belezve vegyük! Szükség szerint pikkelyezzük, vékonyan beirdaljuk, és ízlés szerint kívül-belül fűszerezzük. A sütőt előmelegítjük. A töltelékhez a zsemlét vízbe áztatjuk 5 percre, majd alaposan kicsavarjuk, ízlés szerint fűszerezzük, és hozzákeverjük a reszelt zöldségeket is, 4 részre osztjuk, a hala hasüregébe töltjük. A sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Máj

Házi májkrém

Hozzávalók 4 adaghoz:
 20 dkg csirkemáj
 5 dkg párolt hagyma
 0,5 dl natúr joghurt
Ízlés szerint só, őrölt bors, majoranna

Elkészítés:
A májat a hagymával készre pároljuk, ízesítjük, majd a joghurtot is hozzáadva merülő mixerrel krémesítjük.

Vese

Lecsós vesepörkölt

Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg vese megtisztítva, felkockázva
1 teáskanál olaj
10 dkg vöröshagyma szeletelve
40-40 dkg paprika, és paradicsom lecsóhoz vágva
 Ízlés szerint só, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény
Elkészítési mód:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vesét, kissé lepirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, lecsó alapot, és ízlés szerint fűszerezzük, szükség szerint vizet aláöntve, készre főzzük

Tojássárga

Almás krém

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 db tojás, sárga külön választva 1 evőkanál cukorral kikeverve, fehérje habnak felverve
10 dkg reszelt alma, vagy almapüré
1 evőkanál kukoricakeményítő
4 dl tej

Elkészítés:
Fele tejet hidegen kikeverjük a cukros tojássárgákkal, és a kukoricakeményítővel, majd hozzáadva a többi tejet is, folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. Majd lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük az almapürét, majd a tojáshabot, 4 részre adagoljuk, és hűtőben lehűtjük.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X