Főoldal > DIÉTA > Imádod a tésztát? Így fogyhatsz vele!

Imádod a tésztát? Így fogyhatsz vele!

fogyókúramértéktészta
0

Írta: and

Ha fogyókúrákról van szó, leginkább arra gondolunk, hogy bizonyos tápanyagokat ki kell zárnunk az étkezésünkből, ilyen például a szénhidrát. Azonban ez nem helyes hozzáállás, ugyanis sokan vannak, akik nem bírják a teljes szénhidrát megvonást, mert ez egy fontos tápanyag, ez a fő energiaforrásunk, beteg embereknél halálos is lehet a kiiktatása. A szénhidrátok részt vesznek a […]

Ha fogyókúrákról van szó, leginkább arra gondolunk, hogy bizonyos tápanyagokat ki kell zárnunk az étkezésünkből, ilyen például a szénhidrát. Azonban ez nem helyes hozzáállás, ugyanis sokan vannak, akik nem bírják a teljes szénhidrát megvonást, mert ez egy fontos tápanyag, ez a fő energiaforrásunk, beteg embereknél halálos is lehet a kiiktatása. A szénhidrátok részt vesznek a szerotonin, vagyis boldogsághormon termelésében. Ha ezt nem adjuk meg szervezetünknek, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az állandó fáradtság, ingerültség, rossz hangulat. A tényleges ok az, hogy nincs az agynak és izmoknak elegendő tápanyaga, így edzeni sem tudunk, és jól gondolkodni sem.
Tehát szénhidrátokra szükségünk van, csak éppen nem mindegy mennyit és hogyan fogyasztunk el.

A mérték a lényeg

Az olaszok igazi tésztatudósok, ők ugyanis nagyon jól tudják, hogy az olyan laktató táplálékokat, mint a tészta, mivel kell kombinálni ahhoz, hogy finom és egészséges is legyen. Ahhoz, hogy tökéletes ételeket tudjunk készíteni, fontos, hogy a tészta mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halat és olivaolajat használjunk. Ezek segítségével lesz az ebéd vagy a vacsora tápláló, hiszen ezekben minden benne van, amire szüksége van szervezetünknek.

Fontos betartani a három fő étkezést, melyek mindegyike tartalmazzon jó szénhidrátokat tészta és zöldség vagy gyümölcs formájában, valamint sovány húsokat és tejtermékeket melyek fehérjében gazdagok. Ha nem bírod az étkezések közötti éhezést, könnyű rágcsálnivalókat is beiktathatsz, de itt is tartsd a mértéket, ne ess túlzásba, csak néhány falatot egyél.

Mint minden diéta esetében itt is nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitele. Kerüld a túl cukros italokat, helyette inkább fogyassz ásványvizet vagy teákat, legalább két litert naponta.

tesztadieta2.jpg ()Válogass a tészták közül

Durumbúzatészta – Ez a tipikus olasz tészta, ami vízből és durumbúzadarából készül. Nagyon gazdag szénhidrátokban, kitűnően kombinálható zöldségekkel.

Teljes kiőrlésű tészta – Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és ballaszt anyagot tartalmaz, így sokáig biztosítják a teltségérzetet.

Szójatészta – Fehérjében gazdagabb, mint a durumbúzatészta, azonban szénhidrátban szegényebb. Ideális esti fogyasztásra.

Rizstészta – Bármikor eheted, amikor csak kedved van. Ha nagyon éhes vagy, ez a leggyorsabban elkészíthető fajta.

Mie-tészta – Búzalisztből gyúrt kínai tészta. Kapható tojásmentes változata is, amivel még pluszban spórolhatsz a kalóriákon.

Soba-tészta – Búza és durumlisztből készülő japán tésztafajta, melynek különleges diós íze van. Kiváló levesek kiegészítőjének.

Tippek a fogyáshoz

– A gyümölcsök és zöldségek mennyiségét nem szükséges tökéletesen betartani.

– Ha hirtelen rád tör az éhség, egyél egy kis pohár gyümölcsös joghurtot, ha édességre vágysz, akkor egy kocka legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét.

– A tészta mindig legyen al dente. Tehát ne főzd túl puhára, éppen annyira, hogy még rágható legyen.

– Egy kevés kávé vagy fekete tea megengedhető cukor és tej nélkül, azonban a cukros italokat és az alkoholt mindenképpen kerüld el.

– Az étkezések között legalább másfél óra szünetet hagyj, ilyenkor a nassolás sem engedélyezett akár egészséges ropogtatni való akár nem.

Wellness Cafe tipp:
Három féle tésztadiétás értrendet és rengeteg receptet találhatsz Tanja Dusy: Tésztadiéta című könyvében.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X