Főoldal > DIÉTA > Cukormustrán: édes méreg?

Cukormustrán: édes méreg?

cukoregészségelhízás
0

Írta: and

A cukor fontos energiaadója a szervezetnek, az izmainknak és az agyunknak is szüksége van rá a működéshez – ez így is van, de nem a finomítottra, hanem a glükózra, amelyet különféle tápanyagokból testünk saját maga nyer ki. A természetben előforduló cukrok – mint például a gyümölcscukor – közös jellemzője, hogy mindig növényi rostok kíséretében találhatók […]

A cukor fontos energiaadója a szervezetnek, az izmainknak és az agyunknak is szüksége van rá a működéshez ez így is van, de nem a finomítottra, hanem a glükózra, amelyet különféle tápanyagokból testünk saját maga nyer ki. A természetben előforduló cukrok – mint például a gyümölcscukor – közös jellemzője, hogy mindig növényi rostok kíséretében találhatók meg, ez teszi lehetővé a lassú felszívódást. Ezzel szemben a finomított cukor – a fehér liszthez és a fehér rizshez hasonlóan – sem ásványi anyagot, sem rostot, sem vitamint nem tartalmaz, készítése során ugyanis a cukornádból vagy a cukorrépából kivonják az értékes anyagokat. Fogyasztásakor emésztés nélkül azonnal a vérbe kerül, és drasztikus módon megemeli a vércukorszintet, ami aztán az inzulinlöket hatására hirtelen visszaesik, mi pedig újra édeset fogunk kívánni. E végeláthatatlan körforgás egészen addig tart, amíg szervezetünk teljesen ki nem merül. Legrosszabb esetben évek múltán kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség, amely a finomított cukor előállításáig szinte ismeretlen volt.

0024723_1.jpg ()

Csak egy kanállal…

Egy felnőtt naponta maximum 6 gramm finomított cukrot fogyaszthatna, ezzel szemben hazánkban az egy főre jutó átlagos cukorfogyasztás 100 gramm/nap! Már napi pár kockacukorral is károsíthatjuk a testünket, hiszen a kis dózisban, de rendszeresen adagolt cukor folyamatosan arra kényszeríti a szervezetet, hogy szabaduljon meg a bevitt méregtől. A mesterséges cukor ugyanis, onnantól kezdve, hogy a szánkkal érintkezik, egyetlen szervet sem kímél. Megbontja a száj flóráját, irritálja a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját, túlzott gyomorsavtermelést indít be, felborítja az emésztés normális folyamatát, erjedést okoz, befolyásolja a hormonrendszert, az idegrendszert. Eredetileg a máj és az izmok tárolják a cukrot, mivel azonban ezek kapacitása véges, zsír formájában halmozódik fel, ráadásul éppen a kritikus területeken – a has-, a fenék- és a combtájékon –, hiszen a szervezet először olyan részeken igyekszik elraktározni, ahol kezdetben „csak” esztétikailag árt. Amikor azonban ezek a helyek is feltöltődnek, a belső szervekben gyűlik a többletzsír, rontva ezek működését. Hogy ez mikor következik be, sok mindentől függ: a genetika, a testmozgás és az elfogyasztott telítetlen növényi olajok mennyisége mind-mind befolyásolják a folyamatot. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hasukra hízó alma-típusúak hajlamosak a belső szerveikben felhalmozni a zsírt. Ez után pedig a keringési és nyirokrendszer is telítődik, megváltozik a vörösvértestek minősége és a vér alvadási ideje. Kutatások bizonyítják, hogy gyakoribb az epekőképződés és a vakbélgyulladás, illetve a rákos megbetegedések kialakulása azoknál, akik bőségesen fogyasztanak cukrot. 

Káros, mert…

…,,belső részegséget” okoz
Charles Best, az inzulin társfeltalálója már fél évszázaddal ezelőtt azt állította, hogy a cukorfüggők tulajdonképpen rejtett alkoholisták, bár erről ők maguk sem tudnak. Állítása nem túlzás, hiszen a cukor a szervezetbe kerülve erjedést indít el, szén-dioxidra, ecetsavra, vízre és alkoholra bomlik. A víz kivételével egyik sem hasznosítható tápanyag, hanem méreg, amelyet közömbösíteni kell, ráadásul a májnak a képződött alkoholt is le kell bontania. Az alkoholos erjedés hatása nem azonnal, hanem évek alatt, lassan őrli fel a szervezetet, és persze kellemetlen tünetekkel is jár. Ilyen lehet a szellemi tompaság, az ingerlékenység, a rossz közérzet, a kedvetlenség, az emésztési problémák és a haspuffadás is.

…gyengíti a szellemi kapacitást
A túlzott cukorfogyasztás hatására pirosszőlősav halmozódik fel a vérben, amitől fáradékonyabbak leszünk. A túl sok cukortól elálmosodunk, emlékezőképességünk romlik. Mivel a cukor folyadékot von el a szervezettől, a 80 százalékban vízből álló agy nem tud rendesen működni, így a cukorfogyasztás után – ha nem gondoskodunk folyadékpótlásról – az sem meglepő, ha kótyagosnak érezzük magunkat. Vizsgaidőszakban ajánlják, hogy agyműködésünk serkentése céljából együnk csokoládét. Ez a cukor felszívódását lassító kakaóvaj miatt jobb megoldás a sima cukornál, de hosszabb távú szellemi frissességet a fruktóz tartalmú ételek biztosítanak, például a friss gyümölcsök vagy a csicsóka.

…fájdalmasabbá teszi a menstruációt
A finomított cukor a hormonrendszert is összezavarhatja. Kutatók megfigyelték, hogy amióta a gyerekek nagy mennyiségű cukrot fogyasztanak, a pubertás kezdete minden évtizedben 3-4 hónappal korábbra tolódik. Az is bizonyított, hogy a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek és a fájdalom is enyhíthető a cukorfogyasztás korlátozásával.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X