Főoldal > DIÉTA > 3 béltisztító, erősítő gabonaféle

3 béltisztító, erősítő gabonaféle

béltisztítódiétafogyókúragabonafélékvízhajtó
0

Írta:

1. Tönköly: Tápértéke: az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gabonaféle, B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és szelénben, esszenciális aminosavakban.   Előnye: magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, energiával látja el az izomszöveteket, erősíti az immunrendszert. Rendszeres fogyasztása javítja a vérkeringést, csökkenti a magas koleszterinszintet és az érelmeszesedés veszélyét. A benne lévő esszenciális zsírsavak jótékonyan […]

1. Tönköly:

Tápértéke: az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gabonaféle, B12-vitamin kivételével az összes B-vitamin megtalálható benne. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és szelénben, esszenciális aminosavakban.  
Előnye: magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, energiával látja el az izomszöveteket, erősíti az immunrendszert. Rendszeres fogyasztása javítja a vérkeringést, csökkenti a magas koleszterinszintet és az érelmeszesedés veszélyét. A benne lévő esszenciális zsírsavak jótékonyan hatnak az idegrendszerre. A tönkölyből készült kenyerek nagyon jó minőségűek.
Így használd fel: liszt, dara, száraztészta formájában. Lisztjéből a kenyéren kívül finom ételt, édes, sós süteményeket készíthetsz.  
Főzési tippünk: főzés előtt 8-10 órára áztasd be, mert egyébként  a tápanyagok felszívódását megakadályozhatja a benne lévő  gabona-fitinsav, amely csak megfelelő áztatási idő után tud lebomlani. A tönköly forralás utáni főzési ideje kb. 30 perc. Ízesítéséhez  használj kakukkfüvet, majoránnát, bazsalikomot.

0022320_1.jpg ()

2. Köles

Tápértéke: kiváló B1, B2, B6 és niacin forrás, nagy mennyiségben megtalálható benne a vas, kalcium, magnézium.
Előnye: ásványi anyag és nyomelem tartalmának köszönhetően a fog és a csontok erősítésében, a haj és körmök növekedésben játszik fontos szerepet. Ha hüvelyesekkel fogyasztod, akkor tápanyagtartalma jobban hasznosul. Kiváló immunerősítő hatású.
Így használd fel: leggyakrabban hántolt formában vásárolhatod meg. Kiváló levesek, pörköltek sűrítéséhez, búza és rozsliszttel keverve kenyér is süthető belőle.
Főzési tippünk: forralás után kb. 5-10 percig főzd, ízesítéséhez bazsalikom, majoránna, gyömbér és koriander ajánlott.

3. Árpa

Tápértéke: nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, B1,- B2,- B5,- B6- és E-vitamint, keményítőt.
Előnye: elősegíti a bőrbetegségek gyógyulását, segít a fogak épségének megőrzésében, kiváló nyugtató és vizelethajtó hatású, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Így használd fel: leginkább kásaként ajánlott fogyasztani, a lisztjéből készült kenyér hamar kiszárad. A sör, whisky gyártás alapanyaga.
Főzési tippünk: a magokat háromszoros vízmennyiségben legalább 8-10 órára áztasd be, majd ugyanabban a vízben kb. 1 óráig főzd meg, majd fedd le, és közepesen meleg sütőben hagyd megdagadni. Zsályával, babérlevéllel, szegfűszeggel ízesítsd!

Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye:
Az árpa, búza (korai formái) elterjedtek voltak a honfoglalók körében, és a kölest is jól ismerték, míg a rozs és zab, hajdina már a Kárpát-medencében vált étrendünk lényeges részévé. Kezdetben pirították ezeket a gabonaféléket, majd a magvakból, őrölt magvakból vízben vagy tejben, húslében pépeket, kásákat főztek, melyek kielégítik az egészséges táplálkozás modern irányelveit. Az egész vagy darált, pelyhesített gabonákat célszerű 6-10 órán keresztül beáztatni. Ezután nyersen, savanyított tejtermékekkel hőkezelés nélkül készülő kásaként (müzli) vagy főtt kásaként is fogyaszthatóak. Müzli készítéshez érdemes többféle gabonapelyhet (pl.: zab, búza, árpa, rozs) összekeverni friss és aszalt gyümölcsökkel, majd mindezt natúr vagy ízesített joghurtba, sovány tejbe beáztatni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X