Főoldal > DIÉTA > 7 nélkülözhetetlen fűszer

7 nélkülözhetetlen fűszer

diétafogyókúrafűszer
0

Írta:

A szárított fűszerekkel sokkal egyszerűbben lehet ízesíteni a leveseket vagy a sülteket, ezért manapság csak kevesen használnak  frissen szedett, illatos zöldfűszereket az ételek ízesítésére. Pedig ezek a fűszernövények nemcsak finomabbá teszik az ételeket, de egészségesek is, hiszen nagyon sok közülük gyógyító hatású. A fűszernövények termesztése általában nem igényel túl nagy helyet vagy odafigyelést: pár szál […]

A szárított fűszerekkel sokkal egyszerűbben lehet ízesíteni a leveseket vagy a sülteket, ezért manapság csak kevesen használnak  frissen szedett, illatos zöldfűszereket az ételek ízesítésére. Pedig ezek a fűszernövények nemcsak finomabbá teszik az ételeket, de egészségesek is, hiszen nagyon sok közülük gyógyító hatású. A fűszernövények termesztése általában nem igényel túl nagy helyet vagy odafigyelést: pár szál petrezselymet, rozmaringot vagy bazsalikomot egy cserépben vagy az erkélyládádban is nevelhetsz. Lássuk, mi mindenre használhatóak ezek a finom fűszerek.

Baktériumölő bazsalikom
A bazsalikomot Indiában szent növényként tisztelték, mi szívesen fűszerezzük vele az olaszos salátákat. Jellegzetes édeskés aromája miatt szinte bármilyen paradicsomos ételhez illik. Remek torokfertőtlenítő, segíti az emésztést, ezért érdemes minél többféle ételhez kipróbálnod.

Tipp: Ízesítsd a főzelékeket, leveseket is bazsalikommal, mert a növény baktériumölő hatása miatt hosszabb ideig elállnak majd!

Görcsoldó rozmaring

0010285_1.jpg ()

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát. Ma főleg gyulladáscsökkentőként és baktériumölőként alkalmazzák Görcsoldó hatása miatt jó nőgyógyászati problémák, gyomorpanaszok és a reuma tüneteinek enyhítésére is.

Tipp: Ha menstruációs panaszaid vannak, vagy jobb közérzetre vágysz, próbáld ki a rozmaringolajos fürdőt!

Puffadás ellen borsikafű
Érzékeny a gyomrod? Bors helyett ízesítsd az ételeidet borsikafűvel. Segíti az emésztést, jó puffadás ellen, ezért ne felejtsd ki a nehezebb babból, kukoricából készült ételekből.

Tipp: Ha megfáztál, készíts teát borsikafűből, mert remek torokfertőtlenítő és csillapítja a köhögést is.


Vesegörcs ellen tárkony

A tárkony, vagy más néven sárkányfű a francia konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. A néphit szerint ez a növény még a sárkányharapás ellen is orvosságul szolgált! Ma inkább a kellemetlen vese- és gyomorgörcsök ellen érdemes bevetned ezt a fanyar ízű fűszernövényt.

Tipp: Próbáld ki a tárkonyt zöldbabból készült ételekhez, vagy bármilyen tejfölös, tejszínes fogáshoz!

Emésztéskönnyítő majoránna
A majoránna serkenti az emésztést és alkalmas epebántalmak enyhítésére is. Ne feledd: magas vérnyomás esetén a fűszer túlzott fogyasztása ártalmas is lehet!

Tipp: Ha izomfájdalmaid, ízületi panaszaid vannak, esetleg stresszes és kimerült vagy, próbáld ki a majoránna illóolajos fürdőt.

0010285_2.jpg ()

Méregtelenítő petrezselyem

A petrezselyem lúgosító hatású, rengeteg vitamint (pl.béta-karotint, B-, C-, E-vitaminokat) és sok ásványi anyagot (pl. kalciumot és káliumot) tartalmaz. A magyaros konyhának ez a méltán népszerű zöldfűszere jó vízhajtó és méregtelenítő hatású.

Tipp: A petrezselyem külsőleg is tisztít: a pattanásos bőr kezelésére próbáld ki a petrezselymes pakolást!

Megfázás ellen kakukkfű
Régen a harctéri bátorság fokozására a hölgyek kakukkfüvet hímeztek a középkori lovagok ruháira. Manapság ezt a fűszert leginkább a megfázásos tünetek enyhítésére vagy emésztésserkentőként érdemes használnod akár ételízesítőként vagy teaként is.

Tipp: A kakukkfű segíti a zsírok elbontását, ezért ízesítsd vele a sertésből vagy vadhúsból készült nehéz ételeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X