Főoldal > SZÉPSÉG > Ints búcsút a korpának!

Ints búcsút a korpának!

bőrdiagnóziséletmódfejbőrgyógynövényhajápoláskorpa
0

Írta: and

Zsíros vagy száraz? „Az egészséges fejbőr megközelítőleg 3 hetente újul meg, a leváló hámsejtek szinte észrevétlenek. A korpásodás a hajas fejbőr gyulladásos, fokozott hámlással járó megbetegedése, ami akkor jelentkezik, ha a fejbőr mikrobiológia egyensúlya felborul. Jellemző tünetei a viszketés és a pikkelyképződés, amely sok esetben igen fájdalmas is lehet” – tájékoztat Melcherné Hácsek Ildikó hajgyógyász, […]

Zsíros vagy száraz?

„Az egészséges fejbőr megközelítőleg 3 hetente újul meg, a leváló hámsejtek szinte észrevétlenek. A korpásodás a hajas fejbőr gyulladásos, fokozott hámlással járó megbetegedése, ami akkor jelentkezik, ha a fejbőr mikrobiológia egyensúlya felborul. Jellemző tünetei a viszketés és a pikkelyképződés, amely sok esetben igen fájdalmas is lehet” – tájékoztat Melcherné Hácsek Ildikó hajgyógyász, kozmetikus.

„A korpásodás hátterében a genetikai tényezőkön kívül a helytelen táplálkozás, a B-vitamin hiány, a fejbőr megfázása, a különféle vegyi anyagok (pl. hajfesték, szőkítő anyagok) károsító hatásai állnak, ám a kevés folyadékbevitel vagy a legyengült immunrendszer is okozhatja a korpák megjelenését. A különböző hormonális eltérések, főként a férfi nemi hormon (androgén) túlsúlya általában súlyosbítja a tüneteket, éppúgy, mint a stressz. A Pityrosporum ovale kórokozó szerepét egyesek cáfolják, elszaporodva azonban valószínűleg felelős a bőr irritációjáért, a korpák megjelenéséért” – fűzi hozzá szakértőnk.

shutterstock_57442045.jpg ()Kétféle korpásodást különbözetünk meg. „Zsíros korpásodás esetén a fokozott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadnak, így azok a fejbőrről nehezen távolíthatóak el. Száraz korpásodásnál csak a hámsejtek oszlása gyorsul fel, a faggyútermelés gyakorlatilag nem fokozódik, így a korpa nem tapad a hajhoz. A faggyúmirigyek működési zavara következtében megjelenő, fokozott faggyútermelés – a seborrhoea – a bőr gyulladását is kiváltja, s gyakran együtt jár hajhullással, majd kopaszodással. A megkopaszodott területen a gyulladás és a korpásodás megszűnik” – mondja hajgyógyászunk.

Válts életmódot!

A fejbőr korpásodását az A-, B2-, B5-, B6-, H-vitamin (biotin), az F-vitamin, valamint a cink hiánya is előidézheti, ám gyakran kiváltó oka az állandó stressz. A korpák kialakulása ellen nagyon fontos a napi 2 liter folyadék, a rostdús táplálkozás, a túlzott cukorfogyasztás és állati zsiradékok kerülése. Igyekezz minél több természetes ételt fogyasztani, és minden nap igyál meg egy pohár joghurtot, vagy kefirt.

Készítess bőrdiagnózist!

„A korpásodás alkati sajátosság, amely veleszületetten öröklődik – fűzi hozzá szakértőnk – ennek kezelése elsődlegesen a gomba elpusztításával kezdődik, amit gyulladáscsökkentés követ. A korpásodást véglegesen megszüntetni nagyon nehéz, ám a kezelésekkel jelentős, bár általában időleges eredmény érhető el.”

A gyakorlatban használt video-mikroszkóp vagy dermatoscop alatt jól megkülönböztető, hogy milyen típusú a korpásodás, így könnyebb egy hatásos kezelési program összeállítása. Fontos tudnod azonban, hogy a korpásodás rendkívül makacs állapot, amely a tünetek elmulasztása után is rendszeresen kiújulhat, ezért állandó kezelést és nagy türelmet igényel.

shutterstock_11873818.jpg ()Segítő gyógynövények

„A korpa elleni küzdelemben segítséget nyújtanak a kéntartalmú samponok, kenőcsök, amelyek a hámsejtek működését is befolyásolják, valamint gombaellenes, fertőtlenítő hatásúak” – tájékoztat szakértőnk. Hasonlóan jó eredménnyel használhatóak a cink-pirition, pirocton olamine tartalmú szerek, illetve a grapefruit mag kivonata. A gyógynövényes (rozmaring, kakukkfű, zsurló, zsálya) öblítő is segíthet, amit kezdetben célszerű naponta használnod, majd hetente egyszer, fenntartó céllal alkalmaznod. Az ecsetelő, ampullás kezeléseket pedig mindig kúraszerűen kell végezned.

A különböző kombinációjú hatóanyagok receptkötelesek, vagy vény nélkül kaphatóak, ám a megfelelő kezelés kiválasztása minden esetben bőrgyógyász, hajgyógyász vagy gyógyszerész feladata.

Wellness Cafe tipp: Oltre sampon korpa ellen (3060 Ft), Dandrene korpásodás elleni sampon (6000 Ft, vital-hair.hu), Vichy Dercos zsíros korpa elleni sampon (4210 Ft)

6 tipp a korpa ellen

1. Minden nap moss hajat, lehetőleg higított samponnal!
2. Soha ne menj nedves hajjal az utcára, könnyen megfázhat a fejbőröd!
3. A megfázott fejbőr könnyen korpásodik, ezért ügyelj arra, hogy hajadat hajmosást követően alaposan szárítsd át!
4.  Használj ionizációs hajszárítót, amely hidratálja a fejbőrt, a hajat, valamint csökkenti elektrosztatikus töltését!
5. Lehetőleg lágy és természetes anyagú (pl. fa, szaru) hajkefével fésülködj!
6. Igyekezz minél többet pihenni és kerüld a stresszt!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: diamontpur2000bt@t-online.hu

Itt a jó idő, hozd formába magad! Van egy tippünk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X