Főoldal > EGÉSZSÉG > Így válassz cipőt tavaszra és nyárra!

Így válassz cipőt tavaszra és nyárra!

cipődivategészségtavasztrend
0

Írta:

Alig múltak el a fagyok, te már elő is kotortad a gardróbodból a kedvenc tűsarkúidat és szandáljaidat, most pedig úgy érzed, hogy a tavalyi kedvenceid mellett be kell szerezned néhány új lábbelit is? Bármennyire csábítanak is a tízcentis sarkak vagy a habkönnyű babacipők, vásárlás előtt gondolkozz el egy kicsit! Egy rosszul megválasztott cipőben nemcsak kényelmetlenül […]



Alig múltak el a fagyok, te már elő is kotortad a gardróbodból a kedvenc tűsarkúidat és szandáljaidat, most pedig úgy érzed, hogy a tavalyi kedvenceid mellett be kell szerezned néhány új lábbelit is? Bármennyire csábítanak is a tízcentis sarkak vagy a habkönnyű babacipők, vásárlás előtt gondolkozz el egy kicsit! Egy rosszul megválasztott cipőben nemcsak kényelmetlenül érzed majd magad, de egy életre tönkreteheted a gerinced és az ízületeid egészségét! Tippjeink most segítenek, hogy a bőséges tavaszi cipőkínálatban a megtaláld a legjobb darabokat!

Nehézkes egyensúly – tűsarkúban

A legnőiesebb, mégis legtöbbet kárhoztatott cipőtípus kétségtelenül a magas sarkú, a megemelt sarok ugyanis hatalmas terhelést ró a talpra, a lábszárra, a térdekre és a gerincoszlopra is. A divatos hegyesorrú cipőkben ráadásul a lábujjak is teljesen összepréselődnek – nem véletlen, hogy a bütyökműtétek száma a rendszeresen tűsarkúban járó nőknél a legnagyobb!
Tippünk: Ha nem akarsz ötvenéves korodra kalapácsujjakat növeszteni, akkor a hétköznapokon felejtsd el a nagyon magas sarkú cipőket! Ha esküvőre, színházba vagy bulizni mész, akkor tipegj, amiben jólesik, de egy tűsarkús este után ne feledkezz meg a lábad pihentetéséről: áztasd a lábfejed langyos vízben, majd gyengéden masszírozd át a lábujjaid tövét és a talpadat is!

Édes kis balerinám?

Mivel a kis, kerek balerinacipők orra szélesebb, mint a tűsarkúaké, a lábujjaid ebben a lábbeliben nincsenek veszélyben. A vékony, lapos talp miatt azonban a lábfejed közvetlenül a talajhoz csapódik, a terhelés pedig főleg a sarkadat éri, ez pedig legalább olyan káros az ízületek és a gerinc számára, mintha tűsarkúban járnál!
Tippünk: Lehet, hogy úgy érzed, hogy ebben cipőcskében a világ végéig tudnál gyalogolni, az egész napos lótás-futáshoz ne ezt a típust válaszd! A legjobb, ha a hétköznapokon három-négy centis sarkú, természetes felsőrészből készült, viszonylag hajlékony talpú cipőt választasz. A tűsarkúhoz hasonlóan a balettcipőt is hagyd meg a különlegesebb alkalmakra!

0018581_1.jpg ()

Viseld, ahogy a rómaiak – a sarut

Ha eddig azt gondoltad, hogy sarut csak a történelmi filmek szereplői és az elvarázsolt bölcsészlányok viselnek, akkor jobb lesz, ha vetsz egy pillantást a sztárok lábaira, hiszen egyre többen fedezik fel ennek a masszív, kényelmes lábbelinek az előnyeit! Bár a saruk talpa nem túl magas, ezek cipőfajták egész lábfejet és bokát képesek megtámasztani – ez tehát egy egyszerű balerinacipőnél jóval kényelmesebb tartást biztosít!
Tippünk: Ha bevállalós vagy, akkor szerezz be egy gladiátorszandált is! Ez a lábszárközépig vagy térd alá érő típus inkább vagány, mint nőies. A gladiátorszandál hosszabb napokon is kényelmes viselet lehet, persze csak akkor, ha lapos és hajlékony talpú szandált választasz!

Csoszogj kevesebbet!

Ha a hőmérséklet harminc fok fölé emelkedik, akkor te is éjjel-nappal lábujjközi papucsban csoszogsz? A flip-flop az utóbbi évek egyik legnépszerűbb darabja lett, pedig viselése nemcsak egészségtelen, de sokszor kifejezetten kényelmetlen is! Mivel a papucsot egyetlen pánt tartja, csak a lábujjaiddal tudsz „kapaszkodni” – márpedig ez nagyon megterheli a talpadat és a ujjakat is.
Tippünk: A flip-flopban ráadásul nem is lehet szépen járni, a folyamatos egyensúlyozás miatt ugyanis alig mered felemelni a lábadat a talajról. A legjobb, ha a strandpapucsot ott hordod, ahová való: tengerparton, uszodában tökéletes viselet, esti sétákra és kirándulásokra viszont szerezz be magadnak egy kényelmesebb cipőt!

Sétálj jól, akár a maszájok – az MBT gyógycipővel
A maszájoknak nincsenek izületi- és gerincproblémáik – erre jött rá Karl Müller svájci mérnök, aki új típusú cipőjével kezdetben saját mozgásszervi panaszaira keresett megoldást. A svájci származású mérnök és csapata hosszú évek munkája után fejlesztette ki az MBT gyógycipőt, amely úgy tűnik, egy sor „civilizációs betegségre” (pl. lúdtalp, bokasüllyedés, derékfájás, hátfájás, izületek kopása, stb.) megoldást jelent! Az MBT lényege az instabil felület, ami miatt a cipő viselője folyamatos egyensúlyozásra kényszerül. Bumfordi megjelenése és borsos ára ellenére (kb. 50 ezer forint), mindenképpen érdemes beszerezned egy MBT cipőt, ha ízületi panaszaid, gerincproblémáid vannak, netán túlsúllyal vagy narancsbőrrel küszködsz! Mivel a cipő viseléséhez egy speciális járástechnikát is el kell sajátítanod, fokozatosan szoktasd hozzá magad az MBT-hez! Később futáshoz, túrázáshoz vagy bármilyen sporttevékenységhez használhatod – ne aggódj, mert a lábad meghálálja majd a gondoskodást!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X