Főoldal > AKTUÁLIS > Mit igyunk magas vérnyomás ellen?

Mit igyunk magas vérnyomás ellen?

betegségtejvérnyomás
0

Írta:

A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív

A tejfogyasztás segít megelőzni és mérsékelni a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – derül ki egy új kutatásából. A szerző, Yves Pouliot professzor tanulmánya rávilágít arra, hogy az élelmiszerek közül a tejben és tejtermékekben találhatók meg a legnagyobb számban az ún. bioaktív peptidek, azaz széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek kiemelt szerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében. A peptidek mellett a tej gazdag kalcium, D-vitamin, magnézium és kálium tartalma is kedvező hatással van a napjainkban egyre gyakrabban magas értéket mutató vérnyomás értékekre. Ez azért is kedvező hír, mert a magas vérnyomás és a nyomában kialakuló szív és érrendszeri betegségek szakértői becslések szerint 2020-ra a világ vezető halálokainak egyike lesz, pedig a dietetikusok által javasolt napi fél liter tej elfogyasztásával akár ezen a statisztikán is javítani lehet.

tej2.jpg ()Hogyan hat a tej a vérnyomásra?

A Dairy Nuitrition Folyóiratban közreadott tanulmány hangsúlyozza, hogy a több összetevőből álló tej és tejtermékek fontos szerepet játszanak a vérnyomás kezelésében. Elsősorban a tejben és tejtermékekben, köztük a sajtban is nagy számban megtalálható úgynevezett bioaktív peptidek segítik elő a vérnyomás normalizálását és súlyos esetekben a magas vérnyomás csökkentését.

Minden tejsavó fehérje tartalmazza ezeket a különleges bioaktív peptideket, melyek a vese által termelt és a magas vérnyomás kialakulásáért felelős ACE (Angiotensin-1-Converting Enzyme) enzim működését gátolják. A magas vérnyomásban szenvedőknek ACE-gátló gyógyszereket írnak fel, miközben a biológiailag aktív peptidekben gazdag tej fogyasztásával természetes módon is orvosolható lenne a probléma. A peptidek vérnyomást szabályozó folyamatokban betöltött szerepét egy 623 fő részvételével végzett, 9 vizsgálatból álló kutatás is megerősítette. A tejjel és tejtermékekkel bevitt peptidek hatására az emberi vérnyomást mutató két érték közül az első érték (a szisztolés) 4,8 Hgmm-rel, míg a második érték (a diasztolés) 2,2 Hgmm-rel csökkent tartósan.

Természetes vérnyomás csökkentők

A tejben található egyéb tápanyagok, mint a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, valamint a kálium szintén jó hatással vannak a vérnyomás normalizálására. Nemrég dán kutatók vizsgálták a D-vitamin vérnyomáscsökkentő szerepét. A kutatók megfigyelték, hogy a sötétebb téli hónapokban a D-vitamin hiánya miatt emelkedik a vérnyomás, ám azon a vitamin pótlásával változtatni lehet. A Baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói a magnéziumról jelentették ki, hogy van összefüggés e nyomelem szervezetben található mennyisége és a vérnyomás között.

1 pohár tej 2 problémára

Korábbi vizsgálatok bizonyítják, hogy az alacsony kalciumbevitel testsúlygyarapodáshoz vezethet, a túlsúly viszont jelentősen hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A Medicine & Science in Sports and Exercise c. szaklapban 2011-ben publikált kutatás is megerősíti, hogy a tejfogyasztással csökkenthető a testsúly. Miközben a kalcium bevitel nő, a testsúly ezzel arányosan csökken, ami azt is jelenti, hogy a tejen és tejterméken diétázók sikeresebben érik el a kívánt fogyást, miközben a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is gátolják, vagyis egy-egy pohár tej elfogyasztásával naponta, egyszerre 2 problémára is megoldást találnak. A Dairy Nutrition által közölt kutatásból kiderül, hogy már 10 kg fogyással akár 20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás.

A kanadai Hipertónia Társaság ezért is ajánlja a DASH diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a magas vérnyomás kezelésére. A speciális étrend egyik fontos eleme a napi átlag kétszer-háromszori sovány tej vagy tejtermékek fogyasztása. Az USA-ban kifejlesztett módszert már több mint 10 éve alkalmazzák sikeresen a magas vérnyomás kezelésére, hiszen az alacsony zsírtartalmú tej valamint a tejtermékekben gazdag diéta akár 8-14 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást.

A titokzatos összetevő

A bioaktiv peptidek olyan széles spektrumú biológiai aktivitással rendelkező molekulák, amelyek az emésztőcsatornában folyó emésztés és az élelmiszer-feldolgozás közben szabadulnak fel. A peptideket a tudomány gyógyhatású és funkcionális élelmiszer összetevőként tartja számon, mivel elősegítik a szervezet egészségének megőrzését, csökkentik a betegségek kockázatát, valamint antioxidáns, rákellenes, antimikrobiális, fájdalomcsillapító és koleszterincsökkentő hatásuk is van.

Tej kontra szív – és érrendszeri betegségek

A tej nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések két legsúlyosabb rizikófaktora, a túlsúly és a magas vérnyomás ellen nyújt védelmet. Rendszeres fogyasztása a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti. Bizonyított, hogy a tejben lévő tápanyagok jótékony hatása csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolva ezzel a diabétesz kialakulását, ami szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések (stroke, szívroham) egyik kiváltó oka. A rizikófaktorok csökkentésére a tej természetes megoldást ad. Napi rendszeres fogyasztása a ma már vezető haláloknak számító betegségek egyik ellenszere lehetne.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X