Főoldal > AKTUÁLIS > Torokgyulladás nyáron? Így orvosold!

Torokgyulladás nyáron? Így orvosold!

betegséggyógyításnyálkahártyatorokgyulladás
0

Írta:

A fagyi és a jeges üdítő a bűnös? A télen jelentkező torokgyulladás fő okozói a zárt helyiségekben felszaporodó kórokozók és a hideg levegő, amelyet belélegzünk. Nyáron ilyen szempontból veszélyesnek számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is izgathatja a nyálkahártyát. Légkondicionált helyiség vagy autó és a külső meleg levegő közötti […]

A fagyi és a jeges üdítő a bűnös?

A télen jelentkező torokgyulladás fő okozói a zárt helyiségekben felszaporodó kórokozók és a hideg levegő, amelyet belélegzünk. Nyáron ilyen szempontból veszélyesnek számítanak a jeges üdítők, a fagylalt, a jégkrém, de a szénsavas ásványvíz is izgathatja a nyálkahártyát. Légkondicionált helyiség vagy autó és a külső meleg levegő közötti hirtelen hőmérsékletváltozás szintén légúti nyálkahártyagyulladást okozhat. A manapság jellemző változékony időjárásban pedig a torokfájást okozó légúti vírusok is könnyebben szaporodnak.

Amennyiben több napon át tart a fájdalom és más tünetek is társulnak hozzá, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert súlyosabb esetben Legionella baktérium is állhat a háttérben, amely alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A Légiós betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a betegség korai felismerése.

torokcikk.jpg ()A légkondicionálóval felszerelt helyiségben ugyanis azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy ha a Legionella bejut az épület gépészeti rendszerébe, az ott pangó vízben rohamosan felsokszorozódik. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett baktérium már fertőző hogy nincs légmozgás, vagy ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és testi problémák is: torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése.

Nem mindig kell antibiotikum

“Szintén az orvos feladata, hogy eldöntse: szükség van-e antibiotikumra. Amennyiben akut bakteriális torokgyulladásról van szó, többnyire nem jelentkezik köhögés, de magas láz, lepedékes vagy tüszős mandulák és duzzadt elülső nyaki nyirokcsomók is feltűnnek a torokfájdalom mellett.  A hosszan tartó, nyálkahártya károsító vírusbetegség is megnyithatja a kaput a torokban lévő, illetve odajutó baktériumok előtt és így jönnek létre az úgynevezett másodlagos bakteriális fertőzések. Ilyen esetekben és a szövődmények kizárása miatt szükséges lehet az antibiotikum. Egyéb esetekben nem csak a betegek pénztárcáját kíméljük meg akkor, amikor nem írunk fel antibiotikumot, de ezzel gátoljuk az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók szaporodását is”– ismerteti dr. Augusztinovicz Mónika, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze.

Mindazonáltal a torokfájdalmak hátterében döntően vírusok állnak, amelyeket az immunrendszer jellemzően néhány nap alatt képes legyőzni. Azonban ilyen esetekben is szükség lehet a tünetek kezelésére, hiszen nem csak a torokgyulladás okozhat égő fájdalmat, de sokszor kísérheti ezt izomfájdalom, fáradékonyság, esetleg láz is.
A kellemetlen tünetek csillapítása végett ilyen esetekben fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás. A torokfájdalom csökkentésére pedig akár a sósvizes gargarizálás, akár a szopogató tabletták is beválhatnak.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Fejben és lélekben is fogyózz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X