Főoldal > AKTUÁLIS > 9 nyári tanács kontaktlencsét viselőknek

9 nyári tanács kontaktlencsét viselőknek

higiéniakontaktlencseszembetegségszemészvíz
0

Írta:

A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt. Az árvizekben szaporodnak a kórokozók Az Amerikai Optometristák Szövetsége figyelmeztette a pácienseket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a szemük egészségére. Különösen kiemelték a kontaktlencsét viselők helyzetét, akiknek még inkább tisztában kell lenniük a víz melletti higiéniával. Az árvizek miatt ugyanis egyre több vízben fejlődő […]

A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt.

Az árvizekben szaporodnak a kórokozók

Az Amerikai Optometristák Szövetsége figyelmeztette a pácienseket, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a szemük egészségére. Különösen kiemelték a kontaktlencsét viselők helyzetét, akiknek még inkább tisztában kell lenniük a víz melletti higiéniával. Az árvizek miatt ugyanis egyre több vízben fejlődő kórokozó van jelen a környezetünkben. Ezek a kórokozók, beleértve az amőbákat, parazitákat, baktériumokat és vírusokat, veszélyeztetik a szem egészségét és akár vakságig fajuló komplikációkhoz is vezethetnek. 

Az amerikai szemészek már tapasztalják az árvizekhez köthető szembetegségek számának emelkedését, ezért a magyar orvosok is a fokozott elővigyázatosságra hívják fel a figyelmet.

kontakt2.jpg ()Szabályok kontaktlencsét viselőknek

Az egész évben elvárható körültekintést a nyári hónapokban még komolyabban kell venni. A tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még akkor is, ha a kontaktlencse viselőnek nincs semmilyen panasza. Így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és a súlyos következmények – tanácsolja dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

Mire kell tehát figyelniük az érintetteknek?

  1. Óvakodjunk az árvíztől érintett vizektől. Ha víz mellett nyaralunk, vegyük ki a lencsét, mielőtt a vízbe megyünk, illetve ha ez megoldhatatlan, viseljünk 1 napos kontaktlencsét és úszószemüveget.
  2. Csapvizet semmilyen körülmények között ne használjunk, kizárólag a kontaktlencse tárolására gyártott folyadékokban tartsuk a lencsét.
  3. Az ápoló- és tárolószerek kiválasztásakor fogadjuk meg szemészorvosunk, kontaktológusunk tanácsát.
  4. Mindig mossuk és szárítsuk meg alaposan a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk. Gyakrabban használjunk kézfertőtlenítőt is.
  5. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.
  6. Soha ne vegyük a lencséket a szánkba, vagy ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
  7. A tárolótok tisztántartása és rendszeres cseréje is nagyon fontos. A tárolószert minden használat után ki kell önteni a tokból. A tokot ajánlott használat után tisztító folyadékkal átdörzsölni, majd megszárítani.
  8. Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell venni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.
  9. Az előírt hordási idő után is mindenképen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X