Főoldal > PSZICHÉ > Így indítsd energikusan a napot!

Így indítsd energikusan a napot!

0

Írta: and

Sokaknak okoz nehézséget a kora reggeli ébresztő. Ha felkelés után még órákig húz az ágy, és kótyagosan vánszorogsz be a munkahelyedre, biztos nem fogsz maximálisan teljesíteni. Szerencsére néhány egyszerű változtatással, sokkal energikusabban indíthatod napjaidat. Reggelizz! Nagyanyáink unalomig hajtogatott jó tanácsa- miszerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése-, megszívlelendő. Számos kutatás bizonyítja, hogy a reggeli elhagyása […]

Sokaknak okoz nehézséget a kora reggeli ébresztő. Ha felkelés után még órákig húz az ágy, és kótyagosan vánszorogsz be a munkahelyedre, biztos nem fogsz maximálisan teljesíteni. Szerencsére néhány egyszerű változtatással, sokkal energikusabban indíthatod napjaidat.

Reggelizz!

Nagyanyáink unalomig hajtogatott jó tanácsa- miszerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése-, megszívlelendő. Számos kutatás bizonyítja, hogy a reggeli elhagyása nem gyakorol jó hatást a szervezetre. Ma már azt is tudjuk, hogy az sem mindegy, mit eszel. A legideálisabb reggeli táplálék vitaminban és rostokban egyaránt gazdag: ilyen például a natúr zabpehely, amit vízzel és tejjel is 1-2 perc alatt felfőzhetsz. Emellett nem tartalmaz sok kalóriát, mégis jóllakat.  A hangulatodnak megfelelően idénygyümölcsökkel vagy például fahéjjal ízesítheted, így a fertőzésekkel szemben is véded magad. Nem a mennyiség a lényeg, elég, ha pár falatot bekapsz, mondjuk egy kis banánt, hogy ne korgó gyomorral ess be az első pékségbe. Ha az anyagcserédet is szeretnéd beindítani, kezdd a napot egy pohár meleg gyógyteával vagy citromos vízzel. Az első koffeinadagod is származhat teából – ez nem terheli meg annyira a szervezeted, mivel fokozatosan fejti ki hatását, így tovább leszel energikus tőle.

shutterstock_62863606.jpg ()Mozogj!

Sokan még az ágyban fekve elkezdik a reggeli tornájukat. Mielőtt nagy nehezen kikecmeregnél a jó meleg paplan alól, szoktasd magad a gondolathoz, hogy itt az ideje elkezdeni egy új napot. Nyújtózz egy jó nagyot, ülj fel, majd végezz egy-két fejkörzést. Ha felkeltél, mozgasd meg a vállaidat! Meglátod, a tested meg fogja hálálni a törődést. Ha nincs időd reggel kocogni egyet a friss levegőn, otthon is szakíthatsz pár percet egy reggeli ébresztő tornára. Relaxációval vagy néhány jógagyakorlat segítségével harmóniában indíthatod a reggeljeidet. Elég, ha 20 percet rá tudsz szánni. Egy jóga DVD beszerzésével (vagy tanfolyam elvégzésével) megtanulhatod a 12 gyakorlatból álló napüdvözletet, mely energiával tölti fel a szervezetet.

Az agyadat is beindíthatod egy rövid gyakorlattal: érintsd össze bal könyöködet és a bal térdedet, majd ismételd meg a másik oldalon is. Végezd el a gyakorlatot keresztbe is: tehát a jobb könyököd és bal térded, valamint a bal könyököd és jobb térded találkozzon.

Illatokkal a frissességért

Az aromaterápia is sokat segíthet a reggeli lustaság legyőzésében. A borsmenta és fodormenta illóolajok kifejezetten frissítenek, sőt még a fejfájást is elűzik. Cseppents egy kicsit egy vattára és dörzsöld be vele a halántékodat. Hasonló hatása van a citrusféléknek, pl. a grapefruit- és narancsolajnak, melyek rengeteg aromaterápiás testolaj vagy tusfürdő hatóanyagai között szerepelnek. Ha olyan tusfürdőt vagy szappant választasz, amelyben peeling szemcsék vannak, ráadásként pedig a jó öreg hideg-meleg váltózuhanyt is beveted, garantáltan elűzheted a reggeli kókadtságot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X