Főoldal > AKTUÁLIS > 9 szokatlan, de nagyszerű citromos tipp

9 szokatlan, de nagyszerű citromos tipp

bőrhibacitromegészségszépség
0

Írta: and

A citrom nemcsak a tea ízesítésére jó – tudományosan igazolták, hogy csökkenti a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát. Íme, még néhány ok, amiért érdemes élvezni a citrom zamatos, savanykás ízét! 1. Le a pattanásokkal! Kend be őket egy frissen facsart citrom levével! A benne lévő savak tulajdonképpen lehámlasztják az elhalt hámsejteket, a pórusok megtisztulnak […]

A citrom nemcsak a tea ízesítésére jó – tudományosan igazolták, hogy csökkenti a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát. Íme, még néhány ok, amiért érdemes élvezni a citrom zamatos, savanykás ízét!

1. Le a pattanásokkal!

Kend be őket egy frissen facsart citrom levével! A benne lévő savak tulajdonképpen lehámlasztják az elhalt hámsejteket, a pórusok megtisztulnak és összébb húzódnak.

2. Győzd le a reggeli rosszullétet!

A várandós hölgyek enyhíthetik a reggeli rosszullétek tüneteit, ha citromos vizet kortyolgatnak, vagy ha gyenge fekete teához citromlevet csepegtetnek. A citrom savanykás íze kitűnő hányinger ellen és rendezi a gyomorproblémákat is.

3. Harcolj a szabadgyökök ellen!

Más antioxidánsban gazdag gyümölcs és zöldség, például a bogyósgyümölcsök és a hagyma mellett, a citrom is remek C-vitamin forrás, ami felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Az antioxidánsok valamint a C-vitamin alacsony szintjét általában a stroke és a szívroham kialakulásának megnövekedett esélyével kapcsolják össze a szakértők, mert a szabadgyökök oxidálják a koleszterint, így az károsítja a véredények falát.

4. Dobd be a haj zsírosodása ellen!

A zsírosodásra hajlamos haj a faggyúmirigyek túlzott működésének köszönhető; ez pedig a helytelen táplálkozásnak, vagy pedig valamilyen betegségnek tulajdonítható. A citromlé segít a zsírosodás kontrollálásában: egy citrom levét keverd össze egy csésze vízzel és hajmosáskor (az utolsó öblítéskor) ezzel mosd át a hajad.

citrom2.jpg ()5. Védd a veséd!

A citromban lévő citromsavval megelőzhető a fájdalmas vesekövek kialakulása – ennek érdekében minden reggel igyál meg egy pohár meleg vizet, amit bolondíts meg egy egész citrom levével. Extra pozitívum: jó hatással van az emésztésre, segítségével kiküszöbölhető a székrekedés is.

6. Szüntesd meg a végeláthatatlan csuklást!

Ha csuklasz, akkor ne az ijesztgetős módszer válaszd, inkább majszolj el egy szelet citromot. A fanyarság megszakítja a csuklást okozó görcsöket.

7. Van remény a rák ellen!

Rákkutatók megállapították, hogy a citromhéjban lévő kémiai összetevő, az úgynevezett limonén meggátolja a rákos sejtek kifejlődését, legalább is az eddigi laboratóriumi kísérletek ezt bizonyították. Más vizsgálatok alapján pedig az derült ki, hogy a limonén stimulálja a májat a méreganyagok lebontása során, és a rákkeltő anyagokat is hatékonyabban bontja le.

8. Lélegezz könnyedén!

Ha arcüreggyulladás vagy megfázás gyötör, egy „citromos orvosságban” lehet minden reményed. Készíts forró citromos teát, és hintst meg egy kevés cayenne borssal, ez segít az eldugult orrlyukakon.

9. Világosítsd a bőrhibákat!

Halványítsd az öregségi foltokat és a pigmenthibákat úgy, hogy egy kevés citromlevet viszel fel rájuk. A citromlé enyhe „fehérítőként” funkcionál, a citromsav finoman hámlaszt és halványabbá varázsolja a pigmentált bőrelváltozásokat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X