Főoldal > AKTUÁLIS > 5 lépésben a horkolás ellen

5 lépésben a horkolás ellen

alváshorkolás
0

Írta:

A következőkben bemutatjuk, hogyan szüntethetők meg a panaszok, mindössze 5 lépésben. 1. Ismerjük fel! Időszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség hatására, egy nehezebb vacsora után, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról beszélünk és a horkolás hosszabb időn át, tartósan fennáll, akkor érdemes alaposabban is utána járnunk, mi állhat a hátterében – […]

A következőkben bemutatjuk, hogyan szüntethetők meg a panaszok, mindössze 5 lépésben.

1. Ismerjük fel!

Időszakosan bárkinél jelentkezhet horkolás. Kimerültség hatására, egy nehezebb vacsora után, vagy akár túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás következtében is. Ha azonban elhúzódó problémáról beszélünk és a horkolás hosszabb időn át, tartósan fennáll, akkor érdemes alaposabban is utána járnunk, mi állhat a hátterében – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. A horkolás súlyosabb egészségügyi problémákat is jelezhet, így ha reggelente fejfájásra ébredünk, vagy fokozott nappali fáradtságot érzünk, érdemes a tüneteket komolyan venni.

2. Alvásvizsgálat

A horkolás hátterében álló okok felderítéséhez több szakorvosi vizsgálatra is szükség lehet.

A fül-orr-gégészeti vizsgálatok például fényt deríthetnek az alvás alatti légzéskimaradások és a gátolt orrlégzés valódi okára. A tüdőgyógyász az esetleges tüdő- és hörgőbetegségek meglétét ellenőrzi, endokrinológus segítségével kizárhatók a hormonális okok. Azt, hogy pontosan melyik irányba szükséges részletesebb vizsgálatokat végezni, minden esetben az elkészült alvásvizsgálat kiértékelése után tudhatjuk meg. Az alvás vizsgálata értelemszerűen éjszaka történik, s ma már lehetőség van rá, hogy erre a beteg otthonában kerüljön sor. Az így kapott eredmények kiértékelését neurológus, szomnológus szakorvos végzi.

horkol2.jpg ()

3. Alternatív kezelési módok és életmódváltás

Az eredmények alapján meghatározható a kezelési terv, mely jelentheti bizonyos eszközök alvás közben történő alkalmazását. Speciális párnával, horkolásgátló spray, vagy orrszárny tágító segítségével bizonyos esetekben már javulás érhető el. Amennyiben a horkolás főként háton fekve jelentkezik, jó szolgálatot tehet a horkolásgátló pizsama, melynek hátulján, egy zsebbe teniszlabdát rejtünk, így kényszerítve folyamatos hason, illetve oldalfekvésre a horkoló hálótársat. A panaszokat sok esetben már egyéb kezelések nélkül is jelentősen csökkenthetjük, ha változtatunk életmódunkon. A túlsúly és a dohányzás egyaránt hajlamosító tényező, a túlzott alkohol fogyasztás szintén közrejátszhat a horkolás megjelenésében.

4. CPAP terápia

Amennyiben a horkolás alvás alatti légzéskimaradással párosul, alvási apnoe betegségről beszélünk. Ennek első és legjellemzőbb jele, hogy a hálótárs hosszabb csend után hirtelen, nagy levegőt vesz, a lélegzetvételt pedig hangosabb, hörgésszerű hang is kísérheti. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás alatt.

5. Műtét

A műtéti beavatkozás során a horkolást okozó vagy súlyosbító anatómiai okok szüntethetők meg. Ez betegenként eltérő lehet: többek közt orrpolip, orrsövény ferdülés, de a krónikus orrnyálkahártya gyulladás, vagy megnagyobbodott orrmandula, a lágyszájpad renyhesége, a nyelvcsap anatómiai eltérése is okozhat horkolást.

Forrás: www.sleepcenter.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X